De ce nu intervine NATO în războiul din Ucraina. Mircea Geoană: Ar însemna declanşarea unui război NATO-Federaţia Rusă, lucru extrem de periculos, care trebuie evitat

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că liderii Alianţei se aşteaptă la o perioadă complicată în Ucraina, ”în care riscul de escaladare al Federaţiei Ruse să fie destul de pronunţat”. Totodată, Mircea Geoană este de părere că intervenţia militară a NATO în Ucraina ar fi ”un lucru extrem de periculos şi trebuie evitat”.

17 mart. 2022, 10:47
De ce nu intervine NATO în războiul din Ucraina. Mircea Geoană: Ar însemna declanşarea unui război NATO-Federaţia Rusă, lucru extrem de periculos, care trebuie evitat

Întrebat ce anume ar putea determina NATO să se implice direct în războiul din Ucraina, Mircea Geoană a declarat că „misiunea centrală a NATO este de a proteja întreg teritoriul şi populaţiile din ţările aliate”.

„Deci orice atac pe teritoriul aliat sau împotriva ţărilor NATO va fi considerat ca un element de natură să conducă la activarea Articolul 5. Nu vreau să speculez cu privire la ceea ce va face în perioada următoare Federaţia Rusă, este clar că în acest moment, din punct de vedere militar şi strategic, sunt într-un impas. Un război de scurtă durată, cu victorie politică şi militară, nu se dovedeşte a fi realist. Ucraina, şi cu ajutorul statelor din NATO, opune o rezistenţă formidabilă, de aceea nu ştim ceea ce Federaţia Rusă decide să facă în perioada următoare. Dar ne aşteptăm la încă o perioadă complicată, în care riscul de escaladare al Federaţiei Ruse să fie destul de pronunţat. Ceea ce pe noi ne preocupă e faptul că Rusia a început să inventeze pretexte cu privire la aşa-zisa prezenţă occidentală în laboratoarele de natură biologică sau chimică din Ucraina. Este o minciună sfruntată. Dar Federaţia Rusă ne-a obişnuit, inclusiv în Siria, cu pretexte de acest gen, care să permită invocarea unor astfel de metode (armele chimice- n.r.). Sunt metode barbare, sunt metode ilegale. Federaţia Rusă este deja la Curtea Penală de Justiţie de la Haga, deci acest lucru ar reprezenta gesturi suplimentare de crime de război. De aceea sperăm ca Federaţia Rusă să aibă înţelepciunea să nu folosească astfel de elemente, iar alianţa îşi păstrează dreptul de a răspunde în mod proporţional la astfel de eventualităţi. Suntem în continuare extrem de hotărâţi să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele posibile”, a mai spus Mircea Geoană, potrivit news.ro. 

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rusia ameninţă din nou ţările care livrează arme Kievului

Mircea Geoană a completat că „responsabilitatea principală a NATO este de a ne proteja teritoriul şi aliaţii, dar avem şi o responsabilitate ca acest război cumplit din Ucraina să nu se transforme într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă, între două blocuri nucleare. De aceea, noi încercăm să păstrăm – şi păstrăm! – cu luciditate, cu cap limpede, acea linie de susţinere a Ucrainei”.

Citeşte şi: Ucraina avertizează România: „Rusia va ataca agresiv. Nu aşteptaţi până când Rusia ajunge în Chişinău”

Geoană a explicat că „ţări din NATO, în mod sustenabil şi în mod extrem de alert, sprijinim Ucraina să poată să-şi apere libertatea în condiţii militare, financiare, umanitare cât mai bune”.

Pe de altă parte, Geoană a explicat că „ideea de a interveni militar împotriva Federaţiei Ruse înseamnă de fapt declanşarea unui război între NATO şi Federaţia Rusă”, iar „acest lucru este extrem de periculos şi trebuie evitat”.

„Vreau să sigur pe toată lumea că NATO, când îşi întăreşte postura de descurajare pe Flancul Estic, inclusiv în România, nu sunt semnale de conflict iminent cu Federaţia Rusă, sunt semnale clare de descurajare la adresa Federaţiei Ruse. Astăzi, 75% din tot ceea ce înseamnă total de forţe militare ruseşti sunt blocate în Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militar. Dar ideea că NATO ar interveni militar împotriva Federaţiei Ruse este deja un gest de escaladare pe care credem că nu este bine să-l facem”, a mai spus secretarul general al NATO.