De ce nu se dau bani de la stat şi zile libere pentru toţi părinţii ai căror copii fac şcoală online. Explicaţiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii a explicat de ce nu se dau bani de la stat și zile libere pentru toți părinții ai căror copii fac școală online. Violeta Alexandru spune că absența părinţilor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct pe ei și pe angajatori.

17 sept. 2020, 06:54
De ce nu se dau bani de la stat şi zile libere pentru toţi părinţii ai căror copii fac şcoală online. Explicaţiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii vine cu o explicaţie, după ce mai mulţi părinţi au semnalat faptul că deși școlile au decis ca elevii de până la 12 ani să învețe în sistem online sau hibrid, prevederile OUG 147/2020, prin care se acordă zile libere și plata unei indemnizații, nu se pot aplica decât daca există cazuri de infectare în acea școală, iar decizia vine de la DSP după o anchetă epidemiologică.

„Pentru noul an școlar, se vor acorda, prin OUG nr. 147/2020, zile libere plătite unuia dintre părinți pentru supravegherea copilului/copiilor atunci când, în baza anchetei epidemiologice a Direcției de Sănătate Publică din județ/Municipiul București, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență decide suspendarea prezenței fizice, cursurile urmând a se desfășura în format online.

Nu toţi părinţii elevilor care învaţă online primesc concediu plătit de la serviciu. Ce le-a scăpat autorităţilor

Înțeleg bine îngrijorarea părinților, a cadrelor didactice, a reprezentanților autorităților publice locale și, într-adevăr, trebuie să se ia toate măsurile de protecție. Trebuie să discutăm constant cu cei mici pentru a le reaminti despre cât este de important să fie atenți și să urmeze regulile de protecție împotriva răspândirii Covid. Toate aceste lucruri trebuie făcute constant.

Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct, în primul rând, pe dânșii pentru că vor avea de recuperat ulterior revenirii la muncă și, în al doilea rând, pe angajatori – oameni care au nevoie de ei pentru continuarea în bune condiții a activității societății/instituției”, a spus Violeta Alexandru, potrivit Edupedu.ro.

Ministrul explică faptul că autoritățile publice locale pot organiza after-school-uri și că a mai făcut un apel pentru așa ceva în vară.

„Mă bazez pe autoritățile publice locale să se implice mai mult, de exemplu, să își pună problema organizării, în depline condiții de siguranță, de servicii suport pentru supravegherea copiilor. Am făcut acest apel cu câteva luni în urmă, la finalul anteriorului an școlar și mi-am dorit ca, de atunci, autoritățile locale să înceapă organizarea acestor servicii pentru cei care au nevoie să apeleze la ele”, susține Violeta Alexandru.