De ce refuză părinţii VACCINAREA OBLIGATORIE la copii. PERICOLELE sunt incredibile FOTO

Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, atrage atenţia asupra pericolelor la care părinţii îşi expun copiii dacă nu sunt de acord cu anumite vaccinuri specifice vârstei. Mai mult, micuţii care nu sunt vaccinaţi pot risca să nu fie acceptaţi la grădiniţe sau şcoli, deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.

26 nov. 2013, 08:28

Faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copii poate avea repercusiuni grave.

De ce refuză părinţii vaccinarea copiilor

Un motiv pentru care părinţii nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor lor este faptul că ei se informează din surse neoficiale, care pot conduce la interpretări greşite. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Rodica Tănăsescu, atrage atenţia asupra importanţei vaccinării copiilor şi a riscurilor la care sunt supuşi micuţii dacă nu li se administrează vaccinurile.

„Părinţii refuză pentru că au înţeles greşit conceptul de consimţământ informat. Acest concept european nu înseamnă că vaccinul este periculos, ci că părinţii trebuie să ia la cunoştinţă amănunte legate de vaccinare. Vaccinurile care se folosesc azi sunt incomparabil mai lipsite de riscuri decât cele folosite acum 10, 20 de ani şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Din păcate, părinţii nu se informează de pe site-uri profesionale, ci de pe diverse forumuri sau site-uri care nu au nicio legătură cu medicina şi de multe ori avem această problemă a refuzului vaccinării. Părinţii îşi asumă îmbolnăvirea cu boli grave a copilului lor şi nu ştiu cum ar putea să se uite un părinte în ochii copilului dacă aşa ceva se întâmplă. Pe de altă parte, părintele îşi asumă şi neprimirea copilul în colectivitate, pentru că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru copiii mai fragili. Un copil nevaccinat este un perciol pentru el însuşi şi pentru cei din jur”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Rodica Tănăsescu.

De asemenea, copiii care nu sunt vaccinaţi riscă să nu fie acceptaţi la şcoli sau grădiniţe, deoarece pot fi un pericol pentru ceilalţi copilaşi.

„Mi-e foarte greu să înţeleg de ce în anul 2013 încă ne permitem să riscăm viaţa copiilor noştri şi vreau să informez părinţii că dacă vreodată vor avea şansa ca micuţii lor să meargă să studieze în altă parte a Europei sau a lumii, nu vor avea acces sub nicio formă fără să aibă schema integrală de vaccinări. Este normal, trebuie să ne apărăm şi copiii şi trebuie să ne apărăm şi comunitatea”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Copiii nevaccinaţi pot risca să dezvolte mai multe boli foarte grave. Printre acestea se numără tuberculoza, hepatita B, cancer, ciroză, difterie, tetanos, tuse convulsivă severă, oreion, pneumonii, poliomielite.

Cum se poate refuza vaccinarea OBLIGATORIE a copiilor

„Sunt obligatorii (vaccinurile n.r.) în sensul că sunt gratuite şi asigurate de stat şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Părinţii au dreptul legal (să refuze vaccinurile obligatorii n.r.), dar nu au şi dreptul moral. Anul acesta în Siria au izbucnit cazuri de poliomielită. Ce nenorocire era pentru o familie când un copil se îmbolnăvea de poliomielită. Cum putem să refuzăm o vaccinare şi să se asumăm acest risc?”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Astfel, orice pacient are dreptul de a refuza un tratament sau o procedură medicală, inclusiv vaccinarea. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede clar necesitatea consimțământului informat şi exprimat în scris pentru intervențiile medicale.

„Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

Iată şi definiția intervenției medicale care este dată la art. 1 lit. d) din aceeaşi lege: „Prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare”.

Statistici

Potrivit unor statistici, la nivel european în ţara noastră se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE (din peste 1.500 de cazuri depistate în acest an, jumătate sunt în România).

De asemenea, România este pe locul al doilea la frecvenţa pojarului, diagnosticat de 7 ori mai des, faţă de rata medie europeană. Şi rubeola, şi pojarul pot fi mortale, când apar complicaţii. Astfel că din cauza unui banal pojar, 500 de copii mor anual.

Potrivit datelor furnizate de Societatea Română de Pediatrie, în anul 2011, în România, tuberculoza a înregistrat o incidenţă de 82,8 cazuri la 100.000 locuitori şi o mortalitate de 7 decese/100.000. De asemenea, în acelaşi an, la nivel mondial, au fost înregistrate 4.867 cazuri noi de difterie. Tot în anul 2011, în România au fost confirmate 19 cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, cu 13 decese, 78,9% fiind la persoane cu vârstă mai mare de 30 ani.

Citeşte şi Cum îţi pregăteşti micuţul pentru vaccinuri