De ce refuză părinţii VACCINAREA OBLIGATORIE la copii. PERICOLELE sunt incredibile FOTO

Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, atrage atenţia asupra pericolelor la care părinţii îşi expun copiii dacă nu sunt de acord cu anumite vaccinuri specifice vârstei. Mai mult, micuţii care nu sunt vaccinaţi pot risca să nu fie acceptaţi la grădiniţe sau şcoli, deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.
Marilena Vili
26 nov. 2013, 08:28
De ce refuză părinţii VACCINAREA OBLIGATORIE la copii. PERICOLELE sunt incredibile FOTO

Faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copii poate avea repercusiuni grave.

De ce refuză părinţii vaccinarea copiilor

Un motiv pentru care părinţii nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor lor este faptul că ei se informează din surse neoficiale, care pot conduce la interpretări greşite. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Rodica Tănăsescu, atrage atenţia asupra importanţei vaccinării copiilor şi a riscurilor la care sunt supuşi micuţii dacă nu li se administrează vaccinurile.

„Părinţii refuză pentru că au înţeles greşit conceptul de consimţământ informat. Acest concept european nu înseamnă că vaccinul este periculos, ci că părinţii trebuie să ia la cunoştinţă amănunte legate de vaccinare. Vaccinurile care se folosesc azi sunt incomparabil mai lipsite de riscuri decât cele folosite acum 10, 20 de ani şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Din păcate, părinţii nu se informează de pe site-uri profesionale, ci de pe diverse forumuri sau site-uri care nu au nicio legătură cu medicina şi de multe ori avem această problemă a refuzului vaccinării. Părinţii îşi asumă îmbolnăvirea cu boli grave a copilului lor şi nu ştiu cum ar putea să se uite un părinte în ochii copilului dacă aşa ceva se întâmplă. Pe de altă parte, părintele îşi asumă şi neprimirea copilul în colectivitate, pentru că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru copiii mai fragili. Un copil nevaccinat este un perciol pentru el însuşi şi pentru cei din jur”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Rodica Tănăsescu.

De asemenea, copiii care nu sunt vaccinaţi riscă să nu fie acceptaţi la şcoli sau grădiniţe, deoarece pot fi un pericol pentru ceilalţi copilaşi.

„Mi-e foarte greu să înţeleg de ce în anul 2013 încă ne permitem să riscăm viaţa copiilor noştri şi vreau să informez părinţii că dacă vreodată vor avea şansa ca micuţii lor să meargă să studieze în altă parte a Europei sau a lumii, nu vor avea acces sub nicio formă fără să aibă schema integrală de vaccinări. Este normal, trebuie să ne apărăm şi copiii şi trebuie să ne apărăm şi comunitatea”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Copiii nevaccinaţi pot risca să dezvolte mai multe boli foarte grave. Printre acestea se numără tuberculoza, hepatita B, cancer, ciroză, difterie, tetanos, tuse convulsivă severă, oreion, pneumonii, poliomielite.

Cum se poate refuza vaccinarea OBLIGATORIE a copiilor

„Sunt obligatorii (vaccinurile n.r.) în sensul că sunt gratuite şi asigurate de stat şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Părinţii au dreptul legal (să refuze vaccinurile obligatorii n.r.), dar nu au şi dreptul moral. Anul acesta în Siria au izbucnit cazuri de poliomielită. Ce nenorocire era pentru o familie când un copil se îmbolnăvea de poliomielită. Cum putem să refuzăm o vaccinare şi să se asumăm acest risc?”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Astfel, orice pacient are dreptul de a refuza un tratament sau o procedură medicală, inclusiv vaccinarea. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede clar necesitatea consimțământului informat şi exprimat în scris pentru intervențiile medicale.

„Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

Iată şi definiția intervenției medicale care este dată la art. 1 lit. d) din aceeaşi lege: „Prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare”.

Statistici

Potrivit unor statistici, la nivel european în ţara noastră se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE (din peste 1.500 de cazuri depistate în acest an, jumătate sunt în România).

De asemenea, România este pe locul al doilea la frecvenţa pojarului, diagnosticat de 7 ori mai des, faţă de rata medie europeană. Şi rubeola, şi pojarul pot fi mortale, când apar complicaţii. Astfel că din cauza unui banal pojar, 500 de copii mor anual.

Potrivit datelor furnizate de Societatea Română de Pediatrie, în anul 2011, în România, tuberculoza a înregistrat o incidenţă de 82,8 cazuri la 100.000 locuitori şi o mortalitate de 7 decese/100.000. De asemenea, în acelaşi an, la nivel mondial, au fost înregistrate 4.867 cazuri noi de difterie. Tot în anul 2011, în România au fost confirmate 19 cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, cu 13 decese, 78,9% fiind la persoane cu vârstă mai mare de 30 ani.

Citeşte şi Cum îţi pregăteşti micuţul pentru vaccinuri

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criză economică fără precedent. Semnele sunt clare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale. Instanța a decis în războiul dintre Elena Lasconi și Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți