De ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei? BNR clarifică „misterul”

BNR a explicat de ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei, în contextul în care cetățenii ar putea face plăți folosind și aceste monede.

14 dec. 2021, 12:17
De ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei? BNR clarifică „misterul”

BNR a dat clarificări vis-a-vis de faptul că în țara noastră nu există monezi 1 leu, 2 lei sau 5 lei, în condiţiile în care se pot face plăţi şi o monedă de 5 lei valoarează chiar cât moneda de 1 euro.

Lansarea bancnotei de 20 de lei prin care BNR spune că se adaptează structurii monetare a euro adâncește și mai mult misterul prin care BNR refuză totuși introducerea monezilor de 1, leu, 2 lei, 5 lei.

BNR, anunţ alarmant! Prognoza evidenţiază o ‘înrăutățire semnificativă’ a creșterii inflației

Polonia a trecut prin denominare ca şi România în 1995 tăind 4 zerouri şi are monede de 1, 2 şi 5 zloţi. România a înlocuit bancnota de 10.000 lei cu cea de 1 leu în 2005, dar nu a introdus şi o monedă de 1 leu.

„Structura de bancnote/monede a fost stabilită îna­in­te de 2005 pornind de la procesul de denominare, astfel încât tăierea de zerouri operată atunci să modifice cât mai puţin bancnotele aflate deja în circulaţie. Bancnota de 1 leu provine din cea de 10.000 lei vechi. În ce pri­veş­te apropierea de euro, domnul guvernator a explicat fap­tul că prin bancnota de 20 de lei se definitivează con­ver­genţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoa­rea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea prin­tre cele româneşti. Astfel, în momentul trecerii la euro nu va fi necesară acomodarea şi la structura de cu­piuri sau la dimensiunea bancnotelor“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru ZF.

Cum arată prima bancnotă din România pe care va apărea chipul unei femei și când va fi pusă în circulație. Figura istorică feminină, aleasă de BNR

Prima bancnotă din România, pe care va apărea imaginea unei personaj feminin de importanță istorică, va fi pusă în circulație abia în 2022, deși acest lucru fusese inițial anunțat de BNR pentru 2020.

Potrivit comunicatului BNR, bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei și va fi imprimată cu portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Experţii BNR prevestesc coşmarul privind PNRR-ul României. „Va fi greu de pus în practică. Pandemia a pus mai clar în evidenţă fragilitatea unui buget public”

Banca Comercială Română anunțase în iulie 2019 că anul următor va pune în circulație prima bancnotă pe care va apărea chipul unei femei. Din păcate acest proces a suferit întârzieri, astfel că bancnota va apărea abia la începutul lui 2022.

Inițiativa BNR de a pune în circulația bancnota pe care este imprimat portretul Ecaterinei Teodoroiu face parte dintr-o inițiativă menită să sublinieze rolul important al femeilor din punct de vedere istoric, cultural și social.

„Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație”, se arată în comunicatul BNR.