De ce România rămâne fără forţă de muncă pe zi ce trece: un şofer de TIR în Italia câştigă şi de două ori mai mult decât un medic rezident în România

Nemulţumiţi de salariile din România, toţi mai mulţi şoferi aleg să-şi facă meseria în străinătate, unde sunt plătiţi mult mai bine şi au şi o serie de avantaje.

22 ian. 2023, 15:45
De ce România rămâne fără forţă de muncă pe zi ce trece: un şofer de TIR în Italia câştigă şi de două ori mai mult decât un medic rezident în România

Agenţiile de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate le promit şoferilor de tir salarii cuprinse între 1.800 şi 3.000 de euro. Timpul zilnic de lucru este de maximum 9 ore, dar de două ori pe săptămână poate fi prelungit la 10 ore. Comparativ, în România, medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei, adică puţin mai mult de 1.500 de euro.

Chiar şi aşa, există criză pe personal pe acest segment de piaţă, spune Florin Lisaru, un vâlcean care are o companie de transport în Italia, la Piacenza, unde deţine o flotă de peste 30 de de camioane și are 25 de șoferi angajați.

Florin se plânge că deşi a pus anunțuri şi în România, pe site-uri specializate în căutarea forței de muncă, şoferii nu au dat curs ofertelor sale. De altfel, din cauza lipsei de personal a pierdut în ultimele luni nu mai puţin de 80.000 de euro.

“Nu mai găsesc personal competent. Aș accepta și începători, dar să aibă dorința de a învăța, să fie serioși. Le dăm chiar și banii înainte. Dar sunt din ce în ce mai puțini cei cu care se poate lucra. Unii vin și-mi spun că vor să stea o lună, apoi să plece.

Citeşte şi: Preşedintele CJ Vâlcea, explicaţie halucinantă pentru surparea drumului către mănăstirea Frăsinei: „Nu ne putem pune cu Dumnezeu!”

E o nebunie totală, o criză care a început acum un an și devine din ce în ce mai presantă. Am căutat la început în Italia, apoi și în România, cu anunț online, pe OLX”, a declarat Florin Lisaru, pentru Rotalianul.com.

El a explicat şi câteva dintre avantajele pe care le oferă angajaţilor, pe lângă salariile care ajung la 2.700 de euro pe lună. Astfel, patronul român susţine că nu le solicită şoferilor la curse extenuante, ba chiar uneori e de condus doar 3 sau 4 ore pe zi. Dacă se întâmplă uneori ca un şofer să trebuiască să înnopteze pe drum, are asigurată cazarea, 30 de euro pe noapte.

Şi asta în timp ce salariul este net superior celui câştigat de medicii din România, conform noii grile de salarizare intrate în vigoare la 1 ianuarie, conform majorărilor. Astfel, medicii rezidenți din anul I au un salariu de 5.700 lei, cei din anul II au un 7.564 lei, iar cei din anul IV câştigă 7.848 lei.

Medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei.

Citeşte şi: Veşti bune pentru românii care merg pe Valea Prahovei. Segmentul de cale ferată va fi modernizat. Cât va face trenul de la Bucureşti la Braşov