De ce să nu mănânci roşii sau ciocolată dacă suferi de pietre la rinichi?

Pietrele la rinichi apar atunci când în echilibrul natural al apei, sărurilor și mineralelor ce se găsesc în urină există modificări. Pentru a preveni această tulburare a tractului urinar, adoptă un stil de viață sănătos. Însă, dacă deja suferi de pietre la rinichi, există câteva alimente pe care ar trebui să le eviți.

14 iul. 2017, 08:52
De ce să nu mănânci roşii sau ciocolată dacă suferi de pietre la rinichi?

Roșia

Roșia dă gust multor feluri de mâncare și este bogată în substanțe nutritive. Însă coaja roșiei conține o cantitate mare de oxalat, compus care agravează dezvoltarea pietrei la rinichi. Prin urmare, evită să mănânci roșia cu coajă. 

Spanacul

Spanacul este bogat în oxalat și după ce este asimulat de organism, el se combină cu calciu pentru a forma cristale de oxalat de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi. Aceste cristale de oxalat de calciu se numesc pietre la rinichi. Prin urmare, dacă mânâni mult spanac, atunci când suferi de pietre la rinichi, afecțiunea se va agrava.

Sarea și alimentele sărate

Persoanele care suferă de pietre la rinichi ar trebui să reducă considerabil consumul de sodiu, dacă nu vor ca tulburarea să se agraveze. Se recomandă limitarea aportului de sodiu la 2500 miligrame pe zi. În plus, ar trebui evitate alimentele care conțin cantități mari de sodiu: chips-urile, pește afumat și în salamură, murăturile, sosurile, ketchupul, alunele sărate, brânza sărată, sunt doar câteva dintre ele. 

Ciocolata

Dacă suferi de pietre la rinichi, medicii ar trebui să recomande pacienților să evite ciocolata deoarece este o sursă bogată de oxalat. Poate fi mâncat un cub de ciocolată pe săptămână, dacă chiar îți este poftă. Dar, dacă este posibil, renunță la acest dulce și înlocuiește-l cu altceva.

Ceaiul

Majoritatea ne începem ziua cu o ceașcă de ceai fierbinte pentru că are propriile beneficii pentru sănătate. Însă acest obicei este bun pentru oamenii sănătoși. Dacă ai pietre la rinichi, acest lucru poate fi foarte dăunător. În timp, ceaiul poate agrava și mări dimensiunea pietrelor.

Insomnia poate crește riscul de Alzheimer?