De ce să nu spui „da” când ești întrebat la telefon „Mă auzi acum?”. O nouă înșelătorie care te poate lăsa fără bani în buzunar

Cu toții suntem conectați la internet în permanență în această eră digitală în care ne aflăm. În acest fel, suntem mai predispuși la a deveni victime ale escrocheriilor online.
Alina Costache
13 apr. 2024, 17:16
De ce să nu spui

Una dintre escrocheriile întâlnite cel mai des este cea care poartă numele de „Mă auzi acum?”. Tehnica ascunde un potențial uriaș de fraudă și abuz.

Iată cum funcționează înșelătoria „Mă auzi acum?”

Victima primește un apel telefonic, aparent inofensiv. La capătul celălalt este o voce, de regulă generată de un sistem automatizat, care întreabă atât: „Mă auzi?”. De obicei, majoritatea oamenilor răspund afirmativ. În acest moment, escrocii înregistrează victima spunând „da”, răspuns pe care ulterior în vor folosi ca să pretindă că victima a autorizat diverse tranzacții.

Citește și Pune o linguriță cu zahăr în mașina de spălat. Trucul genial care ajută hainele să nu se deterioreze

Better Business Bureau (BBB) și alte organizații pentru protecția consumatorului au emis avertismente cu privire la această înșelătorie, subliniind importanța de a închide apelul imediat fără a răspunde la întrebare. Deși mecanismul exact prin care escrocii profită de această înregistrare rămâne neclar, există îngrijorări legate de posibilitatea ca aceștia să folosească înregistrarea pentru a fabrica consimțământul victimei pentru achiziții sau contracte pe care aceasta nu le-a autorizat de fapt, informează Usatoday.com.

Mai multe agenții au primit rapoarte prin Scam Tracker, ce monitorizează înșelătoriile raportate în toată țara. Până în acest moment nu au existat pierderi monetare directe ca urmare a acestei înșelătorii, însă sunt multe îngrijorări ce fac referire la potențialele consecințe pe termen lung.

Recomandări ca să vă puteți proteja de infractorii cibernetici:

  • Identificarea Apelantului: Utilizează funcția de identificare a apelantului pentru a filtra apelurile. Dacă nu recunoști numărul, este mai sigur să nu răspunzi. Dacă este ceva urgent, persoana va suna din nou sau va lăsa un mesaj.
  • Înregistrarea în Registrul „Nu Suna”: Înscrierea în acest registru poate reduce numărul de apeluri de telemarketing și, implicit, riscul de a fi ținta escrocheriilor. Deși escrocii nu respectă aceste liste, reducerea numărului total de apeluri nedorite poate fi un avantaj.
  • Verifică Extrasele de Cont și Facturile: Fii vigilent în privința extrasele de cont bancar și a facturilor de la cardurile de credit. Escrocii ar putea încerca să folosească înregistrarea „Da” pentru a autoriza tranzacții fără aprobarea ta.
  • Raportează Incidentele: Dacă ai primit un astfel de apel, este important să raportezi incidentul la BBB sau alte agenții relevante. Acest lucru ajută la alertarea altor potențiale victime și contribuie la eforturile de combatere a acestui tip de escrocherie.

Prin această escrocherie numită „Mă auzi acum?”, infractorii cibernetici pot să folosească tehnologia și psihologia umană ca să înșele alți oameni. Cel mai important e să rămâi informat și să fii foarte atent la astfel de apeluri și la orice mesaje ciudate care te pot lăsa fără bani în buzunar.

Citește și Ce se întâmplă cu telefonul tău dacă apeși de două ori pe acest buton. Vei rămâne surprins

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!