De ce să treceți la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile scad?

Sezonul rece se apropie cu pași repezi iar în unele zone ale țării deja temperaturile au scăzut simțitor și primii fulgi de nea au căzut.
Alina Costache
20 sept. 2022, 16:48
De ce să treceți la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile scad?

Orice șofer știe că atunci când vine iarna, mașina trebuie să fie echipată corespunzător, cu anvelopele potrivite. Pentru a putea face față condițiilor dure ale vremii reci, orice autovehicul trebuie să fie echipat cu anvelope de iarnă – fiind anvelope special concepute care oferă o bună aderență când temperaturile sunt scăzute și când partea carosabilă este acoperită de polei, gheață sau zăpadă. Anvelopele pentru toate anotimpurile, cele all-season, pur și simplu nu se pot compara cu anvelopele dedicate pentru sezonul rece, atunci când frânați, virați sau accelerați pe suprafețe cu tracțiune redusă, cum ar fi cele acoperite cu zăpadă sau gheață, anvelopele de iarnă sunt mult mai eficiente în comparație cu cele pentru toate anotimpurile.

O concepție greșită comună cu privire la anvelopele de iarnă este că acestea funcționează numai în condiții de zăpadă și gheață. Nu este cazul. Anvelopele de iarnă sunt proiectate să funcționeze mai bine la temperaturi de sub 7 grade Celsius, nu doar atunci când se confruntă cu zăpadă și gheață. Ca atare, anvelopele de iarnă sunt fabricate folosind un compus de cauciuc mult mai moale care rămâne flexibil în timpul temperaturilor mai reci, atât în condiții de asfalt uscat cât și în condiții de asfalt umed. O anvelopă de iarnă, fiind mai moale, se poate uza mai repede dacă este folosită pe timp de vara. În plus, datorită acestui fapt, anvelopele de iarnă nu sunt deloc eficiente atunci când temperaturile sunt ridicate, nu oferă stabilitate, crește distanța de frânare iar demarajul este și acesta afectat.

Modelul benzii de rulare al unor anvelope iarna dedicate are un design vizibil diferit în comparație cu cel al unei anvelope de vară. În profilul unei anvelope de iarnă mai multe lamele care ajută la prinderea zăpezii și gheții, ceea ce asigură o aderență mult mai bună. Designul acesta este de asemenea, conceput special pentru a arunca zăpada, noroiul, gheața și apa mult mai eficient.

 

Aderența: compuși de cauciuc

Pentru a înțelege mai bine de ce anvelopele de iarnă sunt atât de importante, este esențial să înțelegeți cum afectează fiecare sezon cauciucul anvelopei dumneavoastră, Cea mai mare diferență între anvelopele de iarnă și anvelopele all-season sau cele de vară constă în tipul compusului de cauciuc. Anvelopele de vară și cele pentru toate anotimpurile funcționează bine la temperaturi calde, deoarece rămân la flexibilitatea corectă pentru condiții relativ uscate și statice vara, primăvara și toamna. De asemenea, au o durată mai mare de viață în aceste condiții, deoarece consistența cauciucului este la un nivel care previne uzura prematură.

Pe măsură ce temperatura scade, cauciucul din anvelopele pentru toate anotimpurile și de vară devine rigid. Compusul de cauciuc din anvelopele de iarnă rămâne flexibil sub 7 grade Celsius, permițându-i să păstreze o aderență bună chiar și pe vreme rece; prin urmare, anvelopele de iarnă ar trebui folosite în acest moment. Dimpotrivă – compusul de cauciuc din anvelopele de iarnă este prea flexibil pentru a funcționa bine în condiții calde (orice temperatură peste 7 grade Celsius), așa că se uzează prematur și afectează performanța.

 

Evacuarea zăpezii și a gheții

Una dintre cele mai mari probleme ale condusului în condiții de iarnă nu este doar frigul, ci și stratul de zăpadă și gheață care îngheață și se menține mai mult timp pe partea carosabilă. Pe măsură ce circulați pe zăpadă și gheață, între anvelopa și carosabil se formează un strat subțire de apă, care creează un efect de hidroplanare. Anvelopele pentru toate anotimpurile și anvelopele de vară nu sunt concepute pentru a funcționa în condiții constante de umezeală/nămol, pentru că designul benzii de rulare a benzii de rulare nu este conceput în primul rând pentru evacuarea zăpezii și a apei în cantități mari. Anvelopele de iarnă sunt construite diferit – canelurile și lamelele lor sunt special concepute pentru a evacua zăpada, apa și nămolul. Din acest motiv, veți avea un contact maxim cu suprafața drumului, permițându-vă să vă descurcați mai bine în situații grele de iarnă.

 

Cum recunoașteți ușor un set de anvelope de iarnă?

1. Simbol M+S

Anvelopele cu simbolul M+S au un model al benzii de rulare, un compus sau o structură a benzii de rulare care este proiectată pentru a oferi performanțe mai bune în condiții de zăpadă decât o anvelopă obișnuită, în special în ceea ce privește capacitatea sa de a iniția sau de a menține mișcarea vehiculului.

2. Simbolul fulgului de nea pe munte

Simbolul fulgilor de zăpadă pe un munte cu trei vârfuri este o certificare mai strictă care identifică anvelopele de iarnă conform reglementărilor valide în UE și diverse alte țări și reglementărilor privind anvelopele din SUA și Canada. Performanța pe zăpadă a acestor anvelope de iarnă este dovedită prin teste obiective că respectă sau depășește limitele definite. Aceste anvelope oferă performanțe ridicate în ceea ce privește siguranța și controlul pe zăpadă, pe drumuri înghețate și, în general, la temperaturi scăzute.

În cazul în care vă numărați printre aceia care doresc să-și achiziționeze un nou set de anvelope pentru autoturismul personal, o puteți face încă de acum și le puteți monta pe un al doilea set de jante, astfel încât să evitați să pierdeți zeci de minute sau chiar ore la coadă la vulcanizări atunci când toți șoferii se decid pe ultima sută de metri să treacă la roțile de iarnă.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Facebook și Instagram. Majoritatea utilizatorilor vor fi afectați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață