De ce se cumpără la Cotroceni aparate cu raze X. EXPLICAŢIA dată de Preşedinţie

Administraţia Prezidenţială a reacţionat, vineri, la informaţiile din presă privind achiziţionarea unor echipamente de control de securitate cu raze X şi porţi detectoare de metale pentru controlul antiterorist al persoanelor care au acces în cadrul complexului Palatul Cotroceni.

21 aug. 2015, 09:48
De ce se cumpără la Cotroceni aparate cu raze X. EXPLICAŢIA dată de Preşedinţie

Administrația Prezidențială desfășoară o procedură normală în baza Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, nefiind vorba de o măsură de securitate suplimentară.

Actualele echipamente tehnice de control antiterorist au fost puse la dispoziția Administrației Prezidențiale de către Serviciul de Protecție și Pază încă din perioada 1998-2001, fiind în funcțiune și în acest moment.

În conformitate cu H.G. nr. 2139/2004, durata normală de utilizare/funcționare a echipamentelor folosite în punctele de control acces pietonal este de 8-12 ani. În aceste condiții, termenul de utilizare a actualelor echipamente este depășit.

Drept urmare, Administrația Prezidențială a decis înlocuirea actualelor aparate cu noi echipamente care să poată asigura parametrii de detecție, fără a expune la riscuri instituția și personalul angajat.

Menționăm că Serviciul de Protecție și Pază a transmis către Administrația Prezidențială repetate solicitări de înlocuire a echipamentelor, începând cu anul 2012, din cauza uzurii acestora”, precizează Preşedinţia, într-un comunicat de presă. 

CITEŞTE ŞI MĂSURI NOI de securitate la Palatul Cotroceni: Aparate cu raze X şi porţi detectoare