De ce se dau copacii cu var. Explicaţia are legătură cu războiul, nu cu pomicultura

Văruitul pomilor, primăvara devreme, a devenit o tradiție în ritualul anual de curățare a livezii, în principal datorită rolului estetic. Practicată de bunicii noștri, de sute de ani în diverse colțuri ale lumii, această operațiune are puţine beneficii pentru pomi.

23 apr. 2023, 07:35
De ce se dau copacii cu var. Explicaţia are legătură cu războiul, nu cu pomicultura

Scriitorul Vasile Ernu explică, într-o postare pe contul său de Facebook, faptul că obiceiul de a da cu var copacii ar proveni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista. Că la bază el este un ritual apărut în cel de al doilea război mondial. Cu o funcție practică, administrativ pragmatică – să se ghideze mai uşor în noaptea tehnica de război. Bordura, copacul alb e uşor de urmărit în drumul de noapte.

Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege
Rezultatul fiind practic şi ieftin a făcut ca după cel de al doilea război mondial administrația să apeleze la el. Era o formă ieftină de marcaj – estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură.

Practic administrația s-a folosit de acest element ieftin şi mobilizator pentru a rezolva nişte lucruri. Rapid, ieftin – forţa de muncă gratuită, varul costuri minime – rezolvi administrativ: indicatoare de drum, estetica minimală, curățenia de primăvară, mobilizarea de masă şi se pare şi efecte pozitive agro-biochimice şi medical-igienic-sanitar. Genul de element practic administrativ şi ritual ideal pentru administrația de stat – mai ales pentru un stat centralist.

Cum să-ţi pregăteşti singur propriile răsaduri pentru grădină. Trucul folosit de marii agricultori
În timp însă el a devenit un ritual care chiar dacă păstrează din datele sale prime el are acum mai degrabă o altă funcție. O funcție de identificare socială, culturală, geografică: lumea care dă cu var şi lumea care nu dă cu var copacii primăvara”, explică scriitorul Vasile Ernu.

Potrivit agrointel.ro, sunt specialiști în pomicultură care spun că „tratamentul” cu var ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței. Văruirea trunchiurilor s-ar face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri.

Când se dau pomii cu var

Sunt două perioade din an în care se recomandă să se dea pomii fructiferi cu var:

  • Toamna, după ce pomii încep să își piardă din frunze;
  • Primăvara devreme, după încheierea lucrărilor de tăiere și stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune.

Cum se face văruirea pomilor

Înainte de a se vărui trunchiul pomilor, aceștia se curăță cu o perie (nu foarte aspră) pentru a îndepărta o parte dintre ouăle insectelor și pentru a curăța crăpăturile.

„În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată, iar după două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, este sfatul pe care horticultorul Călin Ţiplea l-a dat revistei Taifasuri.

Rețetă de var pentru stropitul pomilor

O altă ”rețetă” pentru soluția de var este ca la 10 litri de apă să se adauge 2-3 kg de var proaspăt stins, 1 kg de argila (lut, pământ galben, ca cel pentru sobe), un pic de bălegar (ideal este cel de cal), se adaugă 100g de sulfat de cupru sau sare grunjoasă. Este o rețetă recomandată de HobbyGrădină.ro mai ales toamna pentru ca pomii să fie protejați de condițiile jilave din sezonul rece și debutul primăverii.