De ce se discută despre construcția unei centrale nucleare în Kazahstan și la nivel internațional

Posibilitatea construirii unei centrale nucleare în Kazahstan este un subiect care a atras o atenție semnificativă din mai multe motive întemeiate. Țara a fost puternic dependentă de combustibilii fosili pentru nevoile sale energetice. O centrală nucleară ar diversifica mixul energetic al țării, adăugând un element de securitate. Aceasta ar face Kazahstanul mai puțin dependent de sursele externe de energie, consolidând suveranitatea națională. Un deficit de energie electrică preconizat în sudul țării necesită instalații suplimentare de producție de energie. O centrală nucleară poate furniza până la 2.800 MW.

13 sept. 2023, 15:09
De ce se discută despre construcția unei centrale nucleare în Kazahstan și la nivel internațional

Construirea unei centrale nucleare în Kazahstan ar aduce beneficii de mediu pentru întreaga regiune. Spre deosebire de centralele pe cărbune sau pe gaz, centralele nucleare produc energie cu emisii minime de gaze cu efect de seră, aliniindu-se astfel la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

Președintele Tokayev a vorbit despre necesitatea de a implementa o economie verde în discursul său privind starea națiunii din septembrie 2023. Energia nucleară poate contribui la atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Acest lucru este deosebit de relevant pentru Kazahstan, care își propune să devină o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2060. În plus, Kazahstanul ar putea deveni un centru de cercetare și inovare în domeniul nuclear. Țara are în vedere utilizarea în viitor a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, marcând astfel angajamentul său față de tehnologiile nucleare în evoluție. Existența unei surse locale de energie reduce necesitatea de a transporta combustibilul pe distanțe lungi, ceea ce implică un set de riscuri de mediu și de siguranță publică. Un program nuclear de succes nu ar servi doar nevoilor interne, ci ar putea face din Kazahstan un furnizor de energie pentru regiune, sporindu-i influența geopolitică.

Europa și Statele Unite se concentrează din ce în ce mai mult pe soluții energetice durabile și sigure. Energia nucleară este recunoscută ca fiind o sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon care poate contribui în mod semnificativ la îndeplinirea obiectivelor climatice. Un grup de zece națiuni din UE, condus de țări precum Franța și Finlanda, a pledat pentru includerea energiei nucleare ca industrie sustenabilă în vederea atingerii neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Această decizie a fost luată de Uniunea Europeană în iulie 2022. Acest lucru se aliniază îndeaproape cu propriile ambiții ale Kazahstanului în ceea ce privește energia mai curată și ar putea duce la sprijinul UE pentru inițiativele Kazahstanului în domeniul energiei nucleare.

Întrucât mai multe țări din UE au susținut energia nucleară, există oportunități de cooperare între Kazahstan și aceste țări din UE. Climatul politic stabil din Kazahstan face din această țară un partener valoros pentru colaborările internaționale. Pot exista oportunități substanțiale pentru companiile europene și americane specializate în tehnologie nucleară, protocoale de securitate și servicii asociate. Acest lucru ar putea strânge și mai mult legăturile economice dintre Kazahstan și aceste națiuni. Pe termen lung, având în vedere că Europa caută din ce în ce mai mult să își diversifice sursele de energie, intrarea potențială a Kazahstanului ca producător de energie nucleară ar putea fi bine primită de UE.