De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Doliul este cea mai întâlnită metodă prin care îți poți exprima regretul în ceea ce privește pierderea unor persoane importante pentru tine. Totodată, este și un mod de a-ți descărca șocul emoțional.

22 mai 2022, 21:41
De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume
De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții

De ce se poartă doliu. Atunci când o persoană moare, lasă în urma sa o durere profundă pentru toți cei apropiați. Fiecare persoană își manifestă suferința în felul său, căci impactul emoțional al decesului este procesat diferit de fiecare în parte. Familia și prietenii aleg adesea să țină doliu pentru cei pe care i-au pierdut.

De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Doliul este definit ca fiind durerea resimțită după decesul cuiva, însă se referă și la perioada și obiceiurile pe care le adoptăm după înmormântare pentru a exterioriza această durere.

De ce este bine să te rogi la miezul nopții. În ce condiţii rugăciunea devine deosebit de puternică

Biserica nu reglementează strict durata acestuia. Tradițiile spun că pentru rudele de gradul întâi (soț, soție, copii sau părinți) se poartă doliu un an de zile.  Pentru celelalte persoane, prieteni sau cunoștințe, doliul se poartă timp de 40 de zile. De cele mai multe ori, oamenii respectă doliul de 40 de zile, deoarece creștinii ortodocși cred că aceasta este perioada în care sufletul trece prin judecată și trebuie ajutat să se ridice la ceruri și să își găsească odihna veșnică.

Istoria doliului

În epoca victoriană exista un cod social strict în ceea ce privește doliul. Se aștepta ca membrii familiei să poarte negru după moartea unei persoane dragi. Văduvele trebuiau să poarte negru complet timp de cel puțin doi ani și până la patru ani, în timp ce cei care plângeau pierderea unui frate sau a unei surori, trebuiau să poarte negru timp de șase luni. Nimeni nu trebuia să participe la evenimente sociale, cum ar fi nunți sau botezuri, în timp ce era în doliu.

Superstiții și obiceiuri străvechi! De ce este bine să bați în lemn ca să te ferești de ghinion

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, tradițiile de doliu s-au relaxat în comparație cu epoca victoriană, dar erau mai stricte decât cele din prezent. Bărbații și femeile în doliu trebuiau în continuare să poarte negru și aveau în continuare restricția de a participa la evenimente sociale cât timp erau ţineau doliu.

Astăzi, deoarece regulile sunt nespuse, fiecare persoană le poate interpreta diferit, lăsându-i pe cei în doliu vulnerabili la judecata din partea familiei, prietenilor și colegilor. În plus, după cel de-Al Doilea Război Mondial, tradițiile legate de purtarea unei ținute de doliu specifice au dispărut.

Tradițiile doliului în diferite culturi

În SUA, Canada și în multe țări europene, adepții religiilor creștine vor organiza un priveghi sau o vizită într-o biserică, urmată de o slujbă religioasă și o înmormântare trei zile mai târziu. Familia persoanei decedate îi va invita adesea pe cei în doliu la o masă la ei acasă sau la un restaurant. În Italia se face o prăjitură specială numită Ossa de Mortu (Oasele Mortului). În Grecia, înmormântarea are loc în termen de 24 de ore, iar trupul este expus acasă în sicriu, iar capacul este așezat în fața ușii. Mamele și văduvele se vor îmbrăca complet în negru timp de 40 de zile. Rudele apropiate de sex masculin nu se bărbieresc timp de 40 de zile (acelaşi obicei şi la noi, în România). În Germania, oamenii îl consideră pe cel decedat ca pe un oaspete de onoare în biserică. Aceasta este o ceremonie foarte solemnă în care se aduce ultimul omagiu celui mort, urmată de o scurtă înmormântare. În Rusia, familia este obligată să invite mulți oaspeți în casa lor pentru a-și lua rămas bun de la cel decedat (acelaşi obicei şi la noi în România).

Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea în fiecare sâmbătă. Are puteri miraculoase

În majoritatea culturilor asiatice, în mod tradițional se poartă albul pentru a semnifica doliul. Spre deosebire de majoritatea țărilor occidentale, culorile închise nu sunt, de obicei, acceptabile pentru doliu în multe regiuni orientale. În Japonia, unii japonezi urmează tradiția budistă de a conferi un nume nou pentru cel decedat. În timpurile moderne, doliul se face la un priveghi și majoritatea japonezilor sunt incinerați, nu înmormântați. În China, familia celui decedat nu va purta bijuterii. Se vor abține de la a purta orice cu roșu, deoarece roșul este considerat un semn de fericire.