De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Doliul este cea mai întâlnită metodă prin care îți poți exprima regretul în ceea ce privește pierderea unor persoane importante pentru tine. Totodată, este și un mod de a-ți descărca șocul emoțional.
Filip Stan
22 mai 2022, 21:41
De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume
De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții

De ce se poartă doliu. Atunci când o persoană moare, lasă în urma sa o durere profundă pentru toți cei apropiați. Fiecare persoană își manifestă suferința în felul său, căci impactul emoțional al decesului este procesat diferit de fiecare în parte. Familia și prietenii aleg adesea să țină doliu pentru cei pe care i-au pierdut.

De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Doliul este definit ca fiind durerea resimțită după decesul cuiva, însă se referă și la perioada și obiceiurile pe care le adoptăm după înmormântare pentru a exterioriza această durere.

De ce este bine să te rogi la miezul nopții. În ce condiţii rugăciunea devine deosebit de puternică

Biserica nu reglementează strict durata acestuia. Tradițiile spun că pentru rudele de gradul întâi (soț, soție, copii sau părinți) se poartă doliu un an de zile.  Pentru celelalte persoane, prieteni sau cunoștințe, doliul se poartă timp de 40 de zile. De cele mai multe ori, oamenii respectă doliul de 40 de zile, deoarece creștinii ortodocși cred că aceasta este perioada în care sufletul trece prin judecată și trebuie ajutat să se ridice la ceruri și să își găsească odihna veșnică.

Istoria doliului

În epoca victoriană exista un cod social strict în ceea ce privește doliul. Se aștepta ca membrii familiei să poarte negru după moartea unei persoane dragi. Văduvele trebuiau să poarte negru complet timp de cel puțin doi ani și până la patru ani, în timp ce cei care plângeau pierderea unui frate sau a unei surori, trebuiau să poarte negru timp de șase luni. Nimeni nu trebuia să participe la evenimente sociale, cum ar fi nunți sau botezuri, în timp ce era în doliu.

Superstiții și obiceiuri străvechi! De ce este bine să bați în lemn ca să te ferești de ghinion

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, tradițiile de doliu s-au relaxat în comparație cu epoca victoriană, dar erau mai stricte decât cele din prezent. Bărbații și femeile în doliu trebuiau în continuare să poarte negru și aveau în continuare restricția de a participa la evenimente sociale cât timp erau ţineau doliu.

Astăzi, deoarece regulile sunt nespuse, fiecare persoană le poate interpreta diferit, lăsându-i pe cei în doliu vulnerabili la judecata din partea familiei, prietenilor și colegilor. În plus, după cel de-Al Doilea Război Mondial, tradițiile legate de purtarea unei ținute de doliu specifice au dispărut.

Tradițiile doliului în diferite culturi

În SUA, Canada și în multe țări europene, adepții religiilor creștine vor organiza un priveghi sau o vizită într-o biserică, urmată de o slujbă religioasă și o înmormântare trei zile mai târziu. Familia persoanei decedate îi va invita adesea pe cei în doliu la o masă la ei acasă sau la un restaurant. În Italia se face o prăjitură specială numită Ossa de Mortu (Oasele Mortului). În Grecia, înmormântarea are loc în termen de 24 de ore, iar trupul este expus acasă în sicriu, iar capacul este așezat în fața ușii. Mamele și văduvele se vor îmbrăca complet în negru timp de 40 de zile. Rudele apropiate de sex masculin nu se bărbieresc timp de 40 de zile (acelaşi obicei şi la noi, în România). În Germania, oamenii îl consideră pe cel decedat ca pe un oaspete de onoare în biserică. Aceasta este o ceremonie foarte solemnă în care se aduce ultimul omagiu celui mort, urmată de o scurtă înmormântare. În Rusia, familia este obligată să invite mulți oaspeți în casa lor pentru a-și lua rămas bun de la cel decedat (acelaşi obicei şi la noi în România).

Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea în fiecare sâmbătă. Are puteri miraculoase

În majoritatea culturilor asiatice, în mod tradițional se poartă albul pentru a semnifica doliul. Spre deosebire de majoritatea țărilor occidentale, culorile închise nu sunt, de obicei, acceptabile pentru doliu în multe regiuni orientale. În Japonia, unii japonezi urmează tradiția budistă de a conferi un nume nou pentru cel decedat. În timpurile moderne, doliul se face la un priveghi și majoritatea japonezilor sunt incinerați, nu înmormântați. În China, familia celui decedat nu va purta bijuterii. Se vor abține de la a purta orice cu roșu, deoarece roșul este considerat un semn de fericire.

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Sondaj INSCOP. Nicușor Dan i-a dezamăgit pe români. Câtă încredere mai au oamenii în președintele României
Capital.ro
O nouă lovitură pentru Elena Udrea. I se ia tot. S-a luat deja decizia. Nu mai poate face nimic
Playtech.ro
Oraşul din România, evitat de toţi turiştii după ’89. Era considerat cel mai periculos
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Definitivat 2025. Peste 9.900 de profesori susțin azi proba scrisă! Au 4 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele
Cancan.ro
Ilie Bolojan a vorbit despre demisie: 'Altfel nu voi mai fi premier'
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
FBI a terminat raportul legat de moartea Madalinei Manole. Ce au descoperit specialistii
MediaFlux
Imagini inedite. Președintele Nicușor Dan a ieșit pe stradă în pijama și papuci mov
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați