De ce se vopsesc ouăle în roșu de Paște. Legenda din spatele acestui obicei

De Paște, există obiceiul să vopsim ouăle în roșu și să le ciocnim, în timp ce spunem "Hristos a Înviat" și răspundem "Adevărat a Înviat". Și, totuși, mulți români nu știu exact de unde vine acest obicei al vopsitului ouălor în roșu.

05 mai 2024, 07:51
De ce se vopsesc ouăle în roșu de Paște. Legenda din spatele acestui obicei

De ce se vopsesc ouăle de Paște în roșu

Ei bine, obiceiul vopsitului ouălor de Paște în roșu vine de la mai multe legende. Una din ele spune că Maica Domnului, care venise la fiul său răstignit, a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat lângă cruce. Ouăle s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos. Iar în momentul în care Iisus a văzut acest lucru, se crede că a spus „De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Citește și Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Nici nu te-ai fi gândit la așa ceva

Tradiția vopsitului ouălor în roșu a apărut odată cu răstignirea mântuitorului, iar de atunci se respectă cu sfințenie an de an de către credincioși. Ouăle se vopsesc, de regulă, în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Se mai spune că ouăle vopsite în roșu nu se strică niciodată.

Practic, culoarea roșie pentru ouă reprezintă sacrificiul lui Iisus, dar și focul cu puterea lui purificatoare. Totuși, mulți români au început să vopsească ouăle și în alte culori.

De unde vine tradiția ciocnitului ouălor

Ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul divinității și se face după reguli precise, potrivit sursei citate. Persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește oul ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se răspunde “Adevărat a înviat”.

Românii, în mod special cei din zonele rurale, au obiceiul ca, în duminica Paștelui, să se spele pe față cu apă nouă în care pun un ou roșu. Astfel, ei vor fi frumoși și sănătoși tot anul. Cojile roșii nu trebuie aruncate, ci păstrate și puse în pământ când e arat ca să aibă roade bune.

Citește și Ce impact au vinul, cafeaua și ciocolata asupra sănătății creierului. Medicul Leon Dănăilă dezvăluie secretele longevității creierului