De ce sunt calculatoarele din România vulnerabile în faţa ameninţărilor cibernetice

Calculatoarele din România sunt vulnerabile în faţa ameninţărilor informatice, reiese dintr-un studiu realizat de McAfee. Bitdefender, producătorul românesc de soluţii de securitate, ne oferă motivele pentru care se întâmplă acest lucru.

01 feb. 2012, 12:59
De ce sunt calculatoarele din România vulnerabile în faţa ameninţărilor cibernetice

“Ne putem referi la infrastructura învechită. Perioada (optimă) de viaţă a unui laptop/calculator – până când resursele asociate devin insuficiente pentru software-urile utilizate – este undeva în jur de 3 ani. Dacă punem aceşti 3 ani în contextul crizei economice din ultimii ani, putem uşor estima că echipamentele din instituţiile de stat nu sunt deloc de ultimă generaţie. Asta atrage după sine utilizarea de software învechit, care poate, în anumite situaţii, să nu mai aibă suport de la firmele creatoare. De exemplu, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP Sp2, iar supportul pentru Sp3 va fi oprit în 2014”, a declarat, pentru RTV.NET, Cătălin Cosoi, Bitdefender Global Research.

Potrivit acestuia, software-ul învechit atrage după sine o serie de vulnerabilităţi informatice, care au fost îmbunătăţite în versiunile ulterioare ale produselor respective.

“Utilizarea de software piratat aduce de asemenea un set de vulnerabilităţi suplimentare. De multe ori, software-ul modificat astfel încât să nu mai necesite o licenţă, poate de asemenea să conţină şi un troian sau un keylogger. Pe de altă parte, lucrurile urmează să se îmbunătăţească. Putem observa un interes atât la nivel naţional, cât şi la nivel european pentru securitate şi, de asemenea, oferirea unui set de fonduri pentru reînnoirea infrastructurii IT”, a mai spus reprezentantul Bitdefender.

Miercuri a apărut  un raport al McAfee, un alt producător de soluţii de securitate, iar scorul României privind vulnerabilitatea la ameninţările informatice este de 2.5 din 5.0.


loading...