De ce sunt mai mari facturile la energie electrică stornate și recalculate de PPC

PPC România, cunoscută anterior sub denumirea de Enel, a emis facturile pentru energia electrică aferente lunii ianuarie, iar acestea au stârnit nelămuriri printre români. După ce facturile pentru perioada octombrie – decembrie au fost stornate și recalculate, ele par mai mari decât erau inițial. Clienții companiei de furnizare a electricității și gazelor naturale au observat diferențe semnificative în noile sume facturate, ceea ce a generat reacții și întrebări.
Filip Stan
04 feb. 2025, 14:20
De ce sunt mai mari facturile la energie electrică stornate și recalculate de PPC

Mai mulți clienți ai PPC România fost Enel au sesizat modificări pe facturile lor, cu sume mai mari decât cele estimate inițial. FANATIK a aflat că unii clienți se confruntă acum cu facturi de aproape 300 de lei, deși înainte de recalcularea facturilor, suma era mult mai mică. Aceste discrepanțe au ridicat semne de întrebare și nemulțumiri în rândul consumatorilor companiei de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale.

Un alt client PPC România a raportat o diferență semnificativă între facturile primite. În luna noiembrie 2024, acesta a plătit 42,85 lei, iar în decembrie 2024 suma a fost de 51,68 lei. Însă, pe 24 ianuarie 2025, clientul a primit o factură de regularizare, denumită „Regularizare + E”, în valoare de 181,34 lei. Din această sumă au fost scăzute plățile efectuate în noiembrie și decembrie, însă soldul final de plată a rămas de peste 95 de lei. Aceste ajustări au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor, care se confruntă cu facturi mai mari decât în perioada anterioară recalculării.

Citește și: Anunțul momentului de la PPC, fostul ENEL România. Toți clienții își primesc banii înapoi

„În momentul în care s-a trimis o nouă factură, aceasta a luat perioada trecută, adică cea care a fost stornată, plus momentul din acea perioadă, de la sfârșitul lunii, până la momentul în care a fost trimisă noua factură. De cele mai multe ori sunt cuprinse o lună jumate – două luni. Atunci da, valoarea e mai mare, dar, de fapt, valoarea este aferentă unei perioade mai mari. explică Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, pentru FANATIK.

„Dacă luna trecută a fost factura 80 de lei, după acea scădere, foarte mică, CfD-ul, plătesc 100 de lei, dar, de fapt, e plata pe o lună jumătate sau mai mult. Am avut cel puțin 6 – 7 sesizări de genul acesta din partea consumatorilor. În toate cazurile era o perioadă de facturare care cuprindea un echivalent de consum care era mai mare de o lună”, explică Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, pentru FANATIK.

Un alt aspect pe care clienții PPC România nu l-au înțeles este decalarea perioadei de facturare. Dacă, până acum, emiterea facturii se făcea în primele 10 zile ale lunii, prima factură din acest an a fost emisă pe 24 ianuarie.

Deci cu circa două săptămâni mai devreme decât în mod normal. Acest lucru poate reprezenta o dificultate din punct de vedere financiar pentru unii clienți. Asta pentru că, până acum, data scadentă era după data de 15, când majoritatea românilor încasează salariul. Există, însă, o explicație.

„Trebuie ca fiecare să se uite pe factură, la perioadă. Sistemul electronic practic a stornat o factură pe 30 de zile. În momentul care emite o nouă factură, emite de la momentul acelei stornări până la momentul prezent. De fapt, factura cuprinde o cantitate mai mare decât echivalentul unei luni. La următoarea factură, care va veni în martie, ea tot așa, va fi pe mai mult de 30 de zile”, mai spune expertul în energie.

Pe site-ul oficial al PPC România, se precizează că taxa CfD reprezintă un ajutor destinat acoperirii costurilor necesare implementării unui mecanism de sprijin pentru energia electrică produsă prin tehnologii cu emisii reduse de carbon și surse regenerabile. Introducerea acestei taxe în facturile românilor a fost aprobată de guvernul României și validată de Comisia Europeană. Scopul acestei măsuri este de a susține tranziția către surse de energie mai curate și de a sprijini dezvoltarea tehnologiilor ecologice în domeniul energetic, având un impact asupra costurilor facturilor pentru consumatorii de energie electrică.

Citește: Ți-a venit factura negativă la PPC, fostul Enel? Care este motivul

Valoarea taxei CfD (Contract pentru Diferență), stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, este de 0,12 lei/MWh, adică 0,000128 lei/kWh. Aceasta nu este cauza majorării facturilor actuale, așa cum au presupus unii clienți.

Inițial, taxa CfD urma să fie aplicată pentru energia electrică facturată și consumată începând cu 1 octombrie 2024. Însă, ulterior, s-a decis ca aceasta să fie inclusă în facturile lunare ale românilor începând cu 1 aprilie 2025.

Modificarea regimului taxei este, de fapt, motivul stornării și recalculării facturilor pentru perioada octombrie – decembrie 2024. Ajustările recente nu se datorează acestei taxe, ci procesului de refacturare legat de implementarea noilor reglementări.

PPC România a informat clienții că factura pe care o vor primi în luna ianuarie este pentru consumul din luna decembrie. În anumite cazuri, aceasta poate include și sume aferente lunilor pentru care facturile încă nu au fost achitate. Conform explicațiilor companiei, care are în jur de trei milioane de clienți, procesul de stornare și refacturare presupune:

– emiterea de facturi cu valoare negativă pentru consumul din perioada octombrie – decembrie 2024;
– primirea unei singure facturi, recalculate pentru întreaga perioadă menționată, în conformitate cu noul act normativ;
– sumele deja plătite pentru consumul din lunile octombrie și noiembrie vor fi reflectate în factura emisă pentru perioada octombrie – decembrie 2024.

Aceste ajustări sunt menite să aducă facturile în conformitate cu reglementările recente, dar au dus la creșterea unor sume percepute de clienți.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Ce pățești dacă circuli fără permis de conducere pe străzile din România. Cât este amenda penală, care sunt sancțiunile
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cele mai valoroase bancnote din lume. Doar bogații le văd des
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 14 zile de furtună electrică în București. Pe ce dată vin vijeliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață