De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro. Explicația economistului Radu Georgescu

Mulți români se întreabă în ce monedă este mai bine să își păstreze economiile. Economistul Radu Georgescu explică de ce euro este o alegere mai sigură decât leul.
Alina Costache
10 feb. 2025, 09:13
De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro. Explicația economistului Radu Georgescu
De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro. Explicația economistului Radu Georgescu

Economistul Radu Georgescu explică, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care economiile în euro ar putea fi o alegere mai sigură pentru români decât cele în lei. Deși dobânzile pentru depozitele în lei sunt mai mari, stabilitatea monedei și impactul asupra costurilor de trai sunt factori importanți de luat în considerare.

„Primesc des întrebarea «În ce monedă ții banii?». Toți banii mei sunt în depozite în euro. Chiar dacă dobânda la depozitele în lei este mai mare. Dobânda mică înseamnă monedă puternică. Dobânda mare înseamnă monedă slabă. Eu vreau să țin banii familiei într-o monedă puternică. Un alt motiv pentru care țin banii în euro este faptul că toate prețurile din România sunt legate de euro: apartamente, chirii, mașini, internet etc. În acest fel mă protejez pentru devalorizarea leului”, scrie Radu Georgescu.

De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro

Economistul atrage atenția asupra unor factori economici care pot influența deprecierea leului în viitorul apropiat. Unul dintre acești factori este deficitul de cont curent al României, care a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani.

„Valoarea unei monede este dată de indicatorul Cont Curent. Acest indicator arată tranzacțiile dintre diversele monede. România are cel mai mare deficit de Cont Curent din UE. În 2024 au ieșit din România (din tranzacții comerciale import – export) 27 miliarde euro, mai mult decât au intrat. Acest indicator a crescut cu 7 miliarde euro comparat cu 2023.

Citește și : Anunţul BNR pentru toţi românii care au un telefon mobil performant

În mod normal, euro ar trebui să crească în fiecare zi. Cursul euro nu crește, încă, deoarece statul împrumută euro de la bănci externe, bani pe care îi vinde în România. Această schemă nu prea mai poate să funcționeze deoarece România este obligată să reducă deficitul bugetar. Plus că au crescut mult dobânzile la împrumuturi”, mai scrie el.

Ce riscăm dacă avem economii în lei

O altă problemă semnalată de Radu Georgescu este riscul de creștere a cursului euro, menționat și de un raport recent al Bank of America. O astfel de evoluție ar avea efecte directe asupra prețurilor și economiilor românilor.

„Săptămâna trecută, Bank of America a scris în raportul pentru România că este risc mare de creștere a cursului pentru euro. Lucrul acesta va duce la creșterea tuturor prețurilor. O altă întrebare pe care o primesc este «Este bine să cumpăr titluri de stat emise de România?». Dobânzile la titlurile de stat emise de România sunt în jur de 8%.

Citește și : Statul se împrumută de la români. Ministerul Finanțelor lansează emisiuni Fidelis cu dobânzi de până la 7,95%

Germania plătește o dobândă de 2,5% pentru titlurile de stat. Bulgaria plătește 4,5%. De ce România plătește dobânzi mult mai mari? Motivul este cel prezentat de mine. Riscul de devalorizare a leului. Bonus. Avem riscuri fiscale și monetare din cauza deficitului bugetar foarte mare”, adaugă Georgescu.

Băncile străine, care împrumută România, sunt conștiente de aceste riscuri și folosesc instrumente financiare pentru a se proteja. Însă persoanele fizice nu au aceleași posibilități, consideră economistul.

„Băncile străine împrumută, încă, România deoarece știu de aceste riscuri și folosesc instrumente de protecție financiară. Se numesc Swap pe dobândă și Swap pe valută. Aceste tehnici financiare se numesc Hedging. Cu alte cuvinte, băncile străine se protejează pentru devalorizarea leului.

Persoanele fizice nu au acces la aceste instrumente financiare. Și nu au posibilitatea să se protejeze. Gravitația și economia. În Univers toate lucrurile se mișcă datorită gravitației. Pe planeta Pământ toate lucrurile sunt mișcate de economie. De aceea este foarte important să înțelegi cum funcționează economia”, încheie Georgescu.

DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Spynews
Familia Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel Dragomir, declarații sfâșietoare la un an de la tragedie: „Nu este zi să nu plâng de dorul tău!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea celebră care a ajuns să fie distrusă de turiști. Nimeni nu o mai promovează, deși acum ceva timp era un loc aparte
Capital.ro
Gata cu Călin Georgescu. Anunțul care zguduie România din temelii: Am pus punct, n-am mai rezistat
Playtech.ro
Cum va fi vremea de Paşte. Nu a mai fost aşa de ceva timp, fenomene ciudate
DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Adevarul
Noi date despre sănătatea lui Putin, dezvăluite după ce hackerii au spart computerul unei rude a dictatorului rus
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ce le-a cerut cu disperare Dana Marijuana magistraților! Cântăreața nu mai suportă arestul preventiv
Spynews
Ce zodii resimt cel mai mult efectele eclipsei de Soare în Berbec. Se anunță o perioadă transformatoare pentru acești nativi
Evz.ro
Se cere interzicerea TikTok în România. Aplicația e în pericol
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Pedepse aspre pentru românii care stau la bloc și fac asta! Gestul care este amendat cu până la 3.000 de lei
Cancan.ro
Anunț de ultimă oră pentru românii care au cont la Raiffeisen Bank! Schimbare MAJORĂ pentru clienți
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere la pensionari. Lege nouă pentru șoferii vârstnici din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
omoară misterioasă descoperită cu detectorul de metale, lângă București: „Simțeam că locul acela ar putea ascunde ceva”
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Aproximativ 800.000 de pensionari, vizați de noua lege! Au primit zero lei în plus la recalculare, dar pot recupera sumele cuvenite
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare majoră la impozitarea caselor și mașinilor. Categoria de români care va fi taxată „din oficiu” de ANAF