De ce trebuie să porţi mască şi după ce te-ai vaccinat împotriva COVID. Explicaţia specialiştilor

Ministerul Sănătăţii a transmis că şi persoanelor vaccinate cu a doua doză de vaccin le este recomandat să poarte în continuare mască de protecţie şi să păstreze distanţa.

24 ian. 2021, 15:57
De ce trebuie să porţi mască şi după ce te-ai vaccinat împotriva COVID. Explicaţia specialiştilor
De ce trebuie să porţi mască şi după ce te-ai vaccinat împotriva COVID. Explicaţia specialiştilor

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au explicat că şi persoanele vaccinate cu a doua doză de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să poarte mască de protecţie şi respecte regulile de distanțare fizică.

„Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.
Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”, transmite Ministerul Sănătăţii.

De ce trebuie să continuați să purtați mască?
„Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.
Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19”, susţin reprezentanţii MS, într-un mesaj postat pe Facebook.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 24 ianuarie. Sub 2.000 de cazuri noi COVID-19. Un singur judeţ se mai află în scenariul roşu

Vaccinul nu garantează imunitate 100%.

„Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna. Astfel, există o probabilitate de 5%, respectiv 5,9% să dezvoltați COVID-19 după vaccinare.
Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”, a mai transmis MS.


loading...