De ce vrei să cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Sau efectul Diderot

Denis Diderot, un faimos filozof francez a trait aproape toata viata sa in saracie, insa totul s-a schimbat in 1765. Diderot avea 52 de ani, fiica sa urma sa se marite, insa el nu-si permitea sa ii ofere o zestre decenta. In ciuda saraciei sale, Diderot era foarte cunoscut datorita faptului ca era cofondator si scriitor al Encyclopédie, una dintre cele mai cuprinzatoare enciclopedii din acele vremuri.

12 oct. 2015, 05:50
De ce vrei să cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Sau efectul Diderot

Cand Caterina cea Mare, tarina Rusiei, a auzit de problemele financiare ale lui Diderot, s-a oferit sa-i cumpere biblioteca pentru o suma importanta, in jur de 50.000 de dolari americani in moneda actuala. Brusc, Diderot avea bani de cheltuit. La scurt timp dupa ce a intrat in posesia banilor, Diderot si-a cumparat un halat luxos. A fost momentul care a declansat o nebunie a cumparaturilor.

Efectul Diderot

Halatul lui Diderot era frumos. Asa de frumos incat, si-a dat seama stapanul sau, nu se potrivea deloc cu celelalte lucruri ale sale. „Nu mai exista coordonare, unitate, frumusete” intre halatul sau si tot ce-l inconjura. Curand, filozoful a simtit nevoia sa cumpere cateva lucruri noi care sa potriveasca cu frumosul sau halat.

Si-a inlocuit vechiul covor cu unul din Damasc. Si-a decorat casa cu sculpturi frrumoase si o masa de bucatarie superba. Apoi si-a mai achizitionat o oglinda si un scaun minunat facut din piele.

Aceste cheltuieli reactive sunt cunoscute astazi sub numele de efectul Diderot. Adica, o noua achizitie creeaza o spirala a consumului care duce la achizitia de si mai multe lucruri. Asa te trezesti ca ajungi sa cumperi ceva ce inainte nici nu ti-ar fi trecut prin cap ca iti trebuie, ori ca il vrei.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.