De la 1 decembrie, românii care vor să lucreze în Marea Britanie au nevoie de viză. Ce acte sunt necesare pentru permisul de muncă

Începând de marţi, cetăţenii străini care vor să muncească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 vor putea aplica online pentru viză în cadrul unui nou sistem. Noul sistem pentru imigraţie va fi "simplu, eficient şi flexibil" , a promis secretarul de stat pentru afaceri interne Priti Patel.

02 dec. 2020, 13:20
De la 1 decembrie, românii care vor să lucreze în Marea Britanie au nevoie de viză. Ce acte sunt necesare pentru permisul de muncă

Începând de marţi 1 decembrie, cetăţenii străini, inclusiv din UE, vor putea aplica pentru viză de muncă în Marea Britanie, pentru a obţine permisul de muncă.

Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză. Cererea va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK, dar atenție, va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.

Cetăţenii UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa servicii diverse, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.

Citeşte şi Ambasada României în Marea Britanie intervine în scandalul afişului discriminatoriu din magazinul Tesco

Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone. S-ar putea ca unii solicitanţi să trebuiască să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză dacă nu posedă paşaport biometric, nu pot folosi aplicaţia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.

Solicitanţii de viză vor avea de plătit o taxă de cerere de viză. Lista taxelor se poate regăsi aici.

Permisul de muncă, necesar şi pentru fotbalişti

Fotbaliştii europeni vor avea nevoie de un permis de muncă pentru a putea juca în Anglia după Brexit, au anunţat instanţele fotbalului englez după validarea de către guvern a planului lor referitor la viitoarele modalităţi de recrutare, scrie AFP.

„Federaţia engleză de fotbal (FA), Liga engleză de fotbal (EFL) şi Premier League au prezentat luna trecută proiectul lor referitor la obţinerea permiselor de muncă, iar acesta a fost aprobat acum de către Ministerul de Interne”, precizează FA într-un comunicat.

Fără nicio surpriză, acest proiect prevede ca, începând din 31 decembrie, data la care Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană, cluburile engleze vor fi nevoite să solicite un permis de muncă de la autorităţile fotbalistice pentru a putea recruta jucători europeni, aşa cum au procedat până acum în cazul fotbaliştilor din afara UE.

Aprobarea pentru permisul de muncă se va face printr-un sistem de puncte, pe baza numărului de selecţii ale jucătorului în echipa sa naţională şi la categoriile de tineret, prestigiul clubului de la care provine (nivelul campionatului său, clasarea în acest campionat, parcursul în competiţia europeană) şi numărul său de apariţii alături de acest club.

Cluburile engleze nu vor putea recruta mai mult de trei jucători străini cu vârsta sub 21 de ani în timpul perioadei de mercato din iarnă şi nu mai mult de şase într-un sezon.

Un alt aspect care va schimba radical situaţia: ieşirea Marii Britanii din UE înseamnă că Anglia va intra sub incidenţa regulilor FIFA care interzic recrutarea de jucători străini sub 18 ani.

Aceste noi dispoziţii sunt menite să contribuie la garantarea faptului că „nicio măsură legată de Brexit nu are un efect nefast asupra succesului Premier League sau a perspectivelor echipelor engleze”, potrivit lui Richard Masters, preşedintele Premier League, citat în comunicat.