Radu Mazăre a plătit bani grei pentru a se muta în Madagascar, dar puțină lume știe cât costă, de fapt, traiul în țara din estul Africii.
Invitat în emisiunea lui Dan Diaconescu, Radu Mazăre Junior a dezvăluit cu câți bani poți trăi fără griji în Madagascar. Acesta a menționat și cu ce sumă poate fi cumpărată o casă pe plajă, dar și la ce preț se vinde un homar.
„Nu poți să cumperi, doar poți să concesionezi, pe 99 de ani, ce-i drept. Cu 80.000 de dolari îți iei o casă pe plajă. Mâncarea e foarte bună, e nealterată. Un homar costă 5 dolari, pe acolo. (…) În Antananarivo, în capitală, o casă e în jur de 100.000. Acuma vorbesc în medie. Pe lună, dacă mergem la restaurant în oraș și luăm vită, cheltuim cam 10 dolari.
Tata mănâncă tot ce e acolo, că toate sunt bio. Îmi aduc aminte că am mers la restaurant și am cerut o friptură de zebu, e ca vaca românească, doar că are o cocoașă. Am cerut friptura cu cartofi prăjiți. I-am întrebat dacă sunt congelați cartofii și se uitau ciudat, că nu există așa ceva. Ei fac frigărui din cocoașa de la zebu”, a declarat fiul lui Radu Mazăre.
Așadar, fostul edil al Constanței socate din buzunat aproximativ 45 de lei pentru o masă la restaurant, iar un homar costă puțin peste 20 de lei. Radu Mazăre Jr. a povestit și cum a reușit tatăl său să se stabilească la 7.500 de kilometri depărtare de România. Acesta a avut nevoie de acceptul unui trib local care, la rândul său, a apelat la pronia cerească. Fiul fostului politician a dezvăluit că a trebuit să fie avizat și de zeități.
„Sunt în principiu zece triburi mari pe toată insula. Țara e de două ori cât România. Fiecare trib are dialectul lui. Tata când a depus demersurile a trebuit să ia ok-ul de la un trib local. I-au zis că e ok, dar trebuie să se consulte cu zeitățile înainte. Ei cred și în strămoși, în faptul că orice lucru are un spirit. De exemplu, se roagă la mare, la soare, la cer. Spun că fiecare are un spirit, chiar și un copac”, a povestit fiul lui Mazăre.
Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru retrocedări ilegale de terenuri și plaje din Constanța și Mamaia. În 207, fostul primar a fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic. A fost arestat de autoritățile malgașe pe 8 mai 2019, iar pe 20 mai, la inițiativa fostului ministrul al Justiției, Ana Birchall, a fost adus în țară.
Fiul fostului primar a mărturisit că, în ciuda faptului că a avut de pătimit în Madagascar din cauza dosarului penal, nu le poartă pică autorităților de acolo, pentru că și-au cerut scuze față de el.
„Lui îi place acolo. Nu e supărat pe cei din Madagascar. După un an, au recunoscut că au încălcat toate regulile, toate principiile extrădării”, a dezvăluit fiul lui Mazăre.
În anul în care a plecat în Madagascar, fostul edil al Constanței și-a deschis acolo un resort. La început i-ar fi fost destul de greu să lucreze cu localnicii, fiind obișnuit cu agitația din România.
„E cam ca la noi după 89 în care poți să faci orice. Au materii prime bune, poți să faci multe sucuri că au multe fructe, poți să faci ciocolată că au cacao. Tata s-a enervat tare de tot pe ei, căci au un ritm mult mai lent decât aici. Asta se întâmplă cam peste tot unde e cald. Când a ajuns acolo se enerva cu ei de nu vreți să știți. Totuși, coordonează vreo 40 de oameni. Unul e grădinar, altul se ocupă de pompele de la piscină, altul e șef de recepție.
Eu nu am vrut să rămân, că vreau să fiu într-o societate mai dinamică, mai alertă. Într-adevăr, e frumos acolo. Au niște discoteci ale lor. În zona în care suntem noi nu simți că ești în pericol. Eram singurii albi, dar nu ne-au făcut nimic. Ei au fost puțin colonizați de francezi, dar nu au suferit atrocitățile cum s-a întâmplat în Africa continentală. Nu e violență”, a explicat Răducu.