Sfaturile nutriţioniştilor: De la post la bunătăţile pascale

Trecerea de la alimentația de post la cea bogată în bucate pascale este o provocare. Pentru a nu risca să ai probleme de sănătate, urmează sfaturile nutriționiștilor!

18 apr. 2017, 11:46
Sfaturile nutriţioniştilor: De la post la bunătăţile pascale

Dacă ai ales să te abții de la mâncarea de dulce pe întreaga durată a Postului Mare sau doar pe o perioadă scurtă, dar chiar și dacă nu ai ținut post, festinul de Paște îți poate crea probleme de digestie. Pentru a nu te număra printre românii care-și petrec sărbătorile la Urgență, păstrează cumpătarea și gustă câte puțin din fiecare preparat.

Porții mici și dese

Nu ai de suferit din cauza exceselor culinare pascale dacă te rezumi la cantități mici luate din fiecare preparat și, mai ales, dacă mănânci puțin și des, lăsând o distanță de măcar 2 ore între mese.
Ai putea gusta din pască și cozonac la micul dejun, alături de o ceașcă de lapte, de cafea neîndulcită sau de ceai de plante care stimulează digestia, în special activitatea hepatică (pelin, rostopască, gălbenele, mentă). Apoi, după ce te alături familiei la tradiționala masă pascală, rezumă-te doar la 2 ouă, puțin drob și friptură de miel. Ciocnește doar 2 pahare de vin sau altă băutură cu alcool, cu atât mai mult dacă ești hipertensiv.

Așa eviți balonarea!

În primele zile după încheierea postului, cei mai mulți români se plâng de dureri abdominale, balonare, gaze intestinale în exces. Te privezi de toate aceste neplăceri dacă vorbești foarte puțin în timp ce mănânci și dacă ai răbdarea de a mesteca pe îndelete. Un obicei care favorizează apariția balonării este consumarea de lichide în timpul mesei.
Amână să bei orice fel de băutură, chiar și apă până la 20-30 de minute după ce ai terminat de mâncat. Cele carbogazoase mai ales au efectul de a dilua sucul gastric și de a îngreuna digestia. Încă un aspect care face dificilă mistuirea alimentelor este odihna după masă. Mișcarea moderată, cum ar fi o plimbare scurtă în parc, stimulează digestia, scade glicemia și nu permite nici acumularea kilogramelor în plus.

Alimentele hipercalorice în exces duc la indigestie

O altă tulburare care-i aduce pe mulți la medic de sărbători este indigestia. Adesea, este cauzată nu doar de lipsa de fracționare a porțiilor mari, ci și de preparatele grele, din carne de miel, de rață sau vânat, cu sosuri. Acestea au un aport ridicat de calorii și este posibil să devină indigeste, cu atât mai mult dacă sunt consumate în cantități mari sau la aceeași masă cu prăjituri, produse de patiserie sau cofetărie, dulciuri care abundă în unt, cacao, ouă.

Respectă regimul dacă ai diabet

Suferi de diabet sau ai colesterolul mărit? Ai mai multă grijă ce şi cât mănânci. Trebuie să reduci grăsimile și glucidele, respectând în continuare cu stricteţe regimul alimentar. Ține cont de aportul caloric corespunzător unei zile, împărţit pe 5 sau 6 mese, iar, dacă ai hipercoelsterolemie, evită alimentele grase, precum carnea de miel, creierul, slănina, sosurile și prăjelile.

Truc

Înainte de mesele grele de Paște, mănâncă ananas sau kiwi, deoarece conțin enzime necesare digestiei.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriție și igiena alimentației

Pentru că preparatele tradiționale de Paște sunt greu de digerat și nesănătoase, indiferent că am ținut post sau nu, e bine să limităm consumul de ouă, mai ales că ele se regăsesc și în pască și drob. Putem ciocni mai multe ouă și să mâncăm maximum 2. Porțiile ar fi indicat să fie mici sau să sărim peste felurile după care nu ne dăm în vânt. Când pregătim masa de Paște, ar fi bine să încercăm s-o facem mai ușor de digerat, să nu prăjim ceapa sau ficatul pentru drob, să alegem bucățile mai slabe de miel, să degresăm ciorba, stufatul să nu aibă ceapă exagerat de prăjită în multă grăsime. Nu trebuie să exagerăm nici cu vinul, pentru că pancreasul este și așa suprasolicitat, și să nu uităm: mâncarea nu trebuie terminată într-o zi. Avem timp să gustăm treptat toate bunătățile.
Atenție!

Băuturile cu alcool, consumate la începutul mesei, favorizează indigestia.

Află cum poți să previi indigestia AICI.