De la sport la inginerie

Ștefan Manea este omul din umbră al marilor proiecte STRABAG în România. El asigură viața mecanică a utilajelor care fac totul posibil.

05 aug. 2022, 11:58
De la sport la inginerie

Lângă București, la Bolintin Deal, sunt întreținuți, reparați și verificați uriașii metalici care fac posibilă realizarea proiectelor STRABAG, unul dintre cei mai mari constructori de infrastructură pe plan mondial. Dacă te-ai aștepta ca meșterul locului să fie un bătrân hâtru și plin de povețe, ei bine, ai ratat: Ștefan Manea, șeful, este inginer, maistru mecanic și nu are pic de păr alb. Pe plan personal, el abia tatonează „tainele căsniciei”. Pe plan profesional el, se poate spune, că a avut o altă „iubită”: sportul! Acum, a trădat-o!

Terminasem facultatea de Educație Fizică și Sport. Pot spune că telefonul unui prieten mi-a schimbat destinul! M-a sunat și mi-a spus despre un post disponibil la STRABAG. Era un post de gestionar. Dar, am învățat din sport că provocările pot veni de nicăieri. Am venit la interviu. Am luat interviul și m-am angajat. Era un domeniu cu totul diferit față de ce terminasem eu, dar provocările m-au determinat să mă calific și teoretic; ca orice băiat fusesem cucerit de mecanică și mașinării. Așa că m-am înscris la facultatea de inginerie. Practic, mi-a plăcut meseria și am vrut să mă calific.

Chiar dacă ai trecut cu mașina prin „mâinile” multor meșteri, când îl vezi pe inginerul Ștefan Manea în vecinătatea imenselor utilaje a căror statura te copleșește, un sentiment contradictoriu te străbate. Un ingredient misterios îi leagă: acest om face, printr-o magie subtilă, toți monștrii mecanicii să devină docili. Pe acest „îmblânzitor” îl găsim interesându-se de un monstru care tocmai a forat niște găuri imense, pentru un pod, lângă Sibiu, care tocmai a sosit pentru revizie. Gigantul are măruntaiele desfăcute dar situația e sub control.

Dimensiunea copleșitoare a utilajelor folosite subliniază importanța omului care le stăpânește.

Când vezi mastodonții, după reparații, ceva… un sentiment subtil te încearcă. Nu pot să descriu sentimentul, dar este ceva unic. Te marchează. Nu poți să treci pe lângă o asemenea lucrare și să nu te gândești la constructor. Nu ai voie!

…încheie, el „off the record”, pasajul în care omul din umbră al marilor șantiere își manifestă dezaprobarea față de ingratitudinea omului modern față de oamenii din spatele marilor proiecte.

Ștefan Manea este unul dintre magicienii ascunși ai marilor proiecte de infrastructură, fără de care, nu am putea sa fim o tara europeana. Criza de personal o resimte direct. El crede că, „mai ales băieții care au o chemare nativă spre mecanică, nu știu despre satisfacția pe care o ai atunci când ceva reparat începe să funcționeze normal. Mai ales când ai de-a face cu un… monstru! Numai dacă ar bănui ce mulțumire te pătrunde când ai reparat ceva, ei ar da buzna.”

Magie sau mecanică pură, cert este că în atelierul de la Bolintin Deal, monștrii ce fac posibile marile proiecte de infrastructură ale României își refac puterile. Sub bagheta lui Ștefan Manea.