De necrezut! Cu cât a ajuns să se vândă bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Prețul e colosal

Bancnota de 20 de lei pe care apare Ecaterina Teodoroiu a fost pusă în circulație din 1 decembrie 2021 de Banca Națională a României. Acum se vinde cu un preț colosal pe internet.

17 mart. 2024, 08:40
De necrezut! Cu cât a ajuns să se vândă bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Prețul e colosal

Cu cât a ajuns să se vândă bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Este pentru prima dată în istoria României când o personalitate feminină apare pe o bancnotă românească, spunea BNR la vremea aceea.

Ecaterina Teodoroiu e considerată a fi o eroină, căci s-a aflat în primul rând al bătăliei de la Mărășești, care a avut loc în timpul Primului Război Mondial, unde a căzut eroic în fruntea plutonului pe care-l comanda.

Tocmai de aceea, de reversul bancnotei e ilustrat Mausoleul de la Mărășești și o figură feminină cu o sabie în mână – „Victoria înaripată” de pe medalia emisă în 1918 de către toate statele care au contribuit la victoria din Primul Război Mondial, inclusiv de România.

Citește și Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată

Au mai existat reprezentări ale unor personalități feminine pe bancnotele românești, însă doar în mod simbolic sau cu vreo ocazie. Spre exemplu, o bancnotă din 2018, pentru colecționari, răspândită cu ocazia sărbătoririi centenarului Marii Uniri, purta chipul Reginei Maria .

„Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire.

Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră.

Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, declara, la lansarea bancnotei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cât costă acum bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu

Colecționarii de monede și bancnote sunt foarte pasionați și ar da orice sumă pentru a-și întregi colecțiile. Recent, pe internet, a apărut această bancnotă cu Ecaterina Teodoroiu, care se vinde la prețul de 2.500 de lei.

„Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, se arată în anunțul unui utilizator. În alte anunțuri se cerea 50 de lei pe o bancnotă cu Ecaterina Teodoroiu. „Stare foarte bună, avem mai multe bancnote”.

Citește și Cât costă un kilogram de miel pentru Paște 2024. Nu toți românii își permit un asemenea preț. Ce spun fermierii