De necrezut: Cuba declară VINEREA MARE zi LIBERĂ, cu ocazia sărbătorilor PASCALE

Guvernul comunist din Cuba a declarat ziua de vineri ca fiind zi liberă, de "sărbătoare publică", fiind vorba, de fapt, de Vinerea Mare, când Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce.

15 apr. 2014, 17:03
De necrezut: Cuba declară VINEREA MARE zi LIBERĂ, cu ocazia sărbătorilor PASCALE

Este pentru prima oară din anii 1960, după ce în Cuba au fost abolite sărbătorile religioase, când guvernul comunist de la Havana declară o zi religioasă de o asemenea importanţă ca fiind zi liberă pentru toată lumea.

Secretul acestei iniţiative este, de fapt, apelul Papei Francisc adresat guvernului comunist de la Havana, cu ocazia vizitei de trei zile pe care a făcut-o recent în această ţară.

Preşedintele Raul Castro, fratele fostului lider cubanez Fidel Castro a luat această decizie datorită succesului „vizitei transcendentale” a Suveranului Pontif, după cum se afirmă într-un comunicat de presă citat de bbc.co.uk. Nu se ştie deocamdată dacă această zi religioasă va fi ţinută ca sărbătoare publică şi în anii următori, mai precizează aceeaşi sursă. O decizie în acest sens urmează să fie adoptată.

Citeşte şi LUNA SÂNGERIE, fenomen astronomic înainte de venirea lui Iisus Hristos

Şi Papa Ioan Paul al II-lea a avut succes în Cuba cu  o iniţiativă asemănătoare, în timpul vizitei în insulă, în 1998, când l-a convins pe liderul cubanez de atunci, Fidel Castro, să recunoască Crăciunul ca sărbătoare publică.

Cubanezii sunt bucuroşi de noua iniţiativă, nu neapărat din motive religioase, ci mai degrabă pentru faptul că se vor bucura de o zi liberă, scrie şi Associated Press.

Cuba a fost oficial, o ţară de atei până în anii ’90, iar mai puţin de 10% dintre cubanezi sunt catolici practicanţi la ora actuală. Dar, de departe, Biserica este, în Cuba, cea mai influentă organizaţie după Partidul Comunist. Dealtfel, relaţiile dintre aceste două instituţii s-au îmbunătăţit în ultima vreme, iar liderii catolici au mediat cu succes eliberarea deţinuţilor politici.