De unde provine cuvântul „boicot”. Când a avut loc primul boicot oficial din istorie

În ultimele zile, cuvântul "boicot", cuvând destul de rar folosit de români, a revenit în atenția tuturor. Asta după ce fostul candidat suveranist la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, și-a îndemnat simpatizanții să boicoteze supermarketurile. Argumentele lui Georgescu în favoarea boicotării marilor lanțuri de magazine au fost: prețurile mari, faptul că acestea ar declara profit 0 și faptul că producătorii români suferă pierderi imense, produsele lor negăsindu-și loc în supermarketuri.
Irina Dumitrescu
12 feb. 2025, 09:32
De unde provine cuvântul

Astfel, pe 10 februarie, mulți românii au consimțit la boicot. În paralel, a avut loc un contraboicot al celor care nu-l susțin pe Călin Georgescu și care au dat năvală în supermarketuri pentru a contracara absența susținătorilor lui Georgescu de la cumpărături.

De unde provine cuvântul „boicot”

Boicotul ese definește, așadar, prin interdicție declarată împotriva unui individ, a unui grup social, a unui stat prin care se stabilește refuzul de a cumpăra, a vinde sau a întreține orice fel de relații cu cei supuși acestui procedeu.

Astfel, cuvântul „boicot” a fost pe buzele multor români în această perioadă. Puțini cunosc, însă, originea acestui cuvânt. Cuvântul a apărut în secolul al XIX-lea, în timpul crizei agrare. La acea vreme, căpitanul Charles Boycott administra moșiile lordului Earne din comitatul Mayo, Irlanda.

Citeste si Ce s-a întâmplat în supermarketuri în ziua boicotului instigat de Călin Georgescu: ”Măcar de-ar fi fost, stăteam și noi mai liniștiți”

În 1879, autoritățile au implementat taxe enorme care-i vizau pe arendași. În consecință, Liga Arendașilor a decis să îi izoleze pe moșieri. Primul care a căzut victimă revoltei arendașilor a fost chiar Boycott. Muncitorii zilieri, poștașii și negustorii au întrerupt brusc orice contact cu Boycott și familia lui. Protestul acesotra a durat nu mai puțin de un an, la capătul căruia familia Boycott a fost forțată să părăsească moșia și să se refugieze în Anglia, potrivit dcnews.ro

Acest act de izolare stă la originea cuvântului „boicot”, care a intrat ulterior în vocabularul internațional.

Când a avut loc primul boicot oficial din istorie

Primul boicot oficial a fost organizat, pe 1 aprilie 1933, în Germania și a vizat firmele și magazinele evreiești.

Au existat, însă, boicoturi și înainte de apariția termenului. Unul dintre primele boicoturi celebre a fost organizat de mișcarea aboliționistă din Anglia la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Membrii mișcării au refuzat să consume zahăr din trestie și alte produse obținute în urma muncii sclavilor și, în cele din urmă, au reușit să convingă o parte semnificativă a lumii din Londra că băutul de ceai cu zahăr era imoral. Acesta a fost unul dintre impulsurile pentru eliminarea sclaviei în Imperiul Britanic în 1833.

Citeste si Andrei Caramitru îi desființează pe românii care boicotează supermarketurile: „Vor înapoi în comunism și mizerie, doar ca să fie toată lumea în sărăcie lucie”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”