Meteorologii anunţă cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. PROGNOZA METEO ANM pentru decembrie

Luna decembrie vine cu ninsoare asociată cu intensificări ale vântului care determină producerea viscolului. Ceaţa va persista mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni, potrivit unei caracterizări făcute de meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

05 dec. 2019, 09:14

„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie”, potrivit meteorologilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6ºC faţă de ultima lună de toamnă, mai arată meteorologii.

Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafețe mai extinse doar în sudul și în vestul țării precum și în Dobrogea astfel: cele mai mari valori, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 și 2ºC caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile și
câmpiile din vestul țării. Valori negative, cuprinse în intervalul -2 … 0ºC, se regăsesc în Moldova, centrul Podișului Transilvaniei, Maramureș, Dealurile Subcarpatice precum și la altitudini mai joase din Carpații Occidentali. Temperatura medie scade la circa -4 … -2ºC în depresiunile din estul Transilvaniei.

În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6ºC .

Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc.

Temperatura minimă absolută din decembrie în România este -34,5ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998. La Bucureşti, minima absolută este de -26,4ºC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret.

Chiar şi în decembrie, dar mai rar, patrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice. În astfel de condiţii sinoptice se pot înregistra temperaturi maxime ridicate, neobişnuite pentru această lună, peste 15-20ºC, aşa cum s-a întâmplat în anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc.
Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4ºC şi a fost înregistrată la Câmpina în data de 5 decembrie 1985. La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 ºC înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903.

Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantități medii lunare mai ridicate în partea vestică a țării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană și mai scăzute, în medie cu 10 – 20 l/m2, în cea estică.
Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, cele mai mici valori, sub 30 l/m2, caracterizează Podișurile Moldovei, Bârladului, Târnavelor precum și Depresiunea Brașovului și parțial Delta Dunării. În estul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și mare parte din Podișul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 l/m2, iar pe măsură ce înaintăm spre vest, cantitățile de precipitaţii cresc în medie la 40 – 50 l/m2 în vestul și centrul Câmpiei Române și în Câmpia de Vest.

Valori ale cantitătii de precipitaţii medie multianuală de peste 50 l/m2 se regăsesc în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali unde, pe areale restrânse, acestea pot depăși chiar 75 l/m2.