Decizia care ar putea declanşa un nou război mondial. Finlanda anunţă aderarea la NATO, Suedia depune cererea săptămâna viitoare

Liderii finlandezi au declarat că ”momentul de luare a deciziilor este aproape”, iar Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

12 mai 2022, 12:25
Decizia care ar putea declanşa un nou război mondial. Finlanda anunţă aderarea la NATO, Suedia depune cererea săptămâna viitoare

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin şi-au anunţat sprijinul pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, afirmând că ”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, potrivit unui comunicat comun, emis joi, citat de CNN. ”În această primăvară, a avut loc o discuţie importantă cu privire la posibila aderare a Finlandei la NATO”, au declarat preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, şi premierul Sanna Marin.

Mesaj emoţionant al unui comandant ucrainean, prins în uzina Azovstal, pentru Elon Musk: Ajută-ne să plecăm într-o ţară intermediară
”A fost nevoie de timp pentru a lăsa Parlamentul şi întreaga societate să îşi stabilească poziţiile cu privire la acest subiect. A fost nevoie de timp pentru a stabili contacte internaţionale strânse cu NATO şi ţările sale membre, precum şi cu Suedia. Am dorit să acordăm discuţiei intervalul de timp necesar”, au mai subliniat cei doi oficiali finlandezi.
Liderii finlandezi au declarat că ”momentul de luare a deciziilor este aproape”, iar Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

”Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianţă de apărare”, au mai argumentat ei.

”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au adăugat liderii finlandezi, menţionând că paşii la nivel naţional necesari pentru luarea acestei decizi vor luaţi rapid, în termen de câteva zile.

Astfel, statul nordic, care împarte o graniţă de 1.300 kilometri cu Rusia, e cu un pas mai aproape de a se alătura alianţei militare conduse de State Unite.

De la invazia rusă a Ucrainei în luna februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80%.

Odată ce Parlamentul aprobă ideea, în principiu, şi orice alte obstacole legislative interne sunt eliminate, NATO urmează să invite Finlanda să negocieze aderarea.

Suedia intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, susţine presa suedeză

Guvernul Suediei intenţionează să depună o cerere de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, de a rescrie politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează, joi, cotidianul suedez Expressen, citat de Reuters.

Zelenski, mesaj dur pentru armata lui Putin: „Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne”

Parlamentul Suediei va dezbate luni situaţia de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o şedinţă specială a cabinetului în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a adera sau nu la NATO, a relatat cotidianul Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după şedinţă, în cazul în care nu se întâmplă nimic imprevizibil, au declarat surse pentru Expressen.
Partidele suedeze urmează să publice concluziile unei revizuiri a politicii de securitate a Suediei, vineri. Social-democraţii din cadrul Guvernului continuă să dezbată dacă să schimbe sau nu politica şi să susţină o cerere de aderare la alianţa militară. Partidul urmează să ia o decizie duminică.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat, joi, că Finlanda trebuie să ”solicite fără întârziere aderarea la NATO”, situaţie care pune presiuni asupra Suediei să urmeze exemplul vecinului său.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei şi singurul alt stat nordic care nu este membru al NATO.

 


loading...
Partenerii noștri