DECIZIA în cazul Şova, trimisă la Monitorul Oficial. Tăriceanu semnează hotărârea VIDEO

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis să semneze proiectul de hotărâre, redacat marţi de Comisia Juridică, privind votul în cazul Dan Șova. Hotărârea, care prevede că nu au fost întrunite condițiile pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a senatorului Şova, va fi trimisă miercuri la Monitorul Oficial spre publicare.

22 apr. 2015, 08:26
DECIZIA în cazul Şova, trimisă la Monitorul Oficial. Tăriceanu semnează hotărârea VIDEO

Proiectul de hotărâre al Senatului în cazul Dan Șova, redactat marți de către senatorii juriști, a fost transmis conducerii Senatului şi va fi semnat de Călin Popescu Tăriceanu fără a mai fi nevoie de un vot în plen. 

Tăriceanu a anunţat, miercuri dimineaţa, că nu se impune convocarea Biroului permanent al Senatului într-o ședință și nici exprimarea unui vot în plen cu privire la acest proiect de hotărâre, prin care se constată că, în urma votului din data de 25 martie, nu au fost îndeplinite condițiile pentru încuviințarea reținerii și arestării senatorului Dan Șova.

Tăriceanu a adăugat că proiectul de hotărâre, odată semnat, ar putea fi înaintat Monitorului Oficial în cursul zilei de miercuri.

Şeful Senatului nu a semnat însă hotărârea, aşa cum declarase, şi a mai convocat, miercuri, o dată Biroul Permanent. 

Tăriceanu a precizat că a întrunit Biroul Permanent într-o scurtă şedinţă, pentru a lua act de proiectul de hotărâre care a fost redactat de Comisia juridică. 

„În Biroul Permanent am luat acest de acest proiect şi l-am şi votat, l-am adoptat şi sigur că îl trimitem spre publicare la Monitorul Oficial. Da, cu semnătura mea, a spus Tăriceanu.

Articolul acestei hotărâri prevede că se „constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă” a senatorului Dan Şova.

CITEŞTE ŞI Cazul Dan Şova, tergiversat la Senat. Hotărârea cerută de CCR, pasată la Comisia Juridică

Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că nu este vorba despre o hotărâre nouă, ci, conform deciziei Curţii Constituţionale, de formalizarea hotărârii care s-a luat în data de 25 martie.

„E vorba despre redactarea hotărârii pe care Curtea a considerat că Senatul a luat-o prin votul pe care îl cunoaşteţi, în data de 25 martie, în cazul solicitării de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a unui membru al Senatului”, a explicat Tăriceanu.

Întrebat de ce a fost nevoie de convocarea unei noi şedinţe de Birou Permanent, preşedintele Senatului a arătat că „a trebuit să ţină cont de toate elementele de legalitate”.

Tăriceanu a explicat că răspunsul comisiei juridice a fost făcut către Biroul permanent. „Cel care trebuia să ia acest de acest lucru era Biroul permanent. Ca atare, am convocat Biroul Permanent”, a spus şeful Senatului.

Întrebat cum poate Biroul Permanent să adopte un proiect de hotărâre, în condiţiile în care doar plenul adoptă hotărâri, preşedintele Senatului a replicat: „Biroul permanent nu adoptă hotărâri. Conform deciziei Curţii Constituţionale, Senatul s-a conformat prin redactarea hotărârii luată în 25 martie. Nu e vorba despre o nouă hotărâre ci doar de redactarea ei”.

Tăriceanu a mai spus că hotărârea Senatului are data de adoptare 25 martie şi data de publicare 22 aprilie şi a adăugat că acest document va avea semnătura sa.

Comisia juridică a Senatului a decis marți ca, la solicitarea Biroului permanent, să redacteze un proiect de hotărâre prin care se constată că, în urma votului exprimat în 25 martie, nu au fost îndeplinite condițiile necesare pentru încuviințarea cererii de reținere și arestare preventivă a senatorului Dan Șova.

Proiectul de hotărâre stipulează că „nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor și de art. 173 din Regulamentul Senatului pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a senatorului Șova Dan-Coman” și a fost adoptat de către senatorii juriști cu șase voturi pentru și cinci voturi împotrivă.