Decizia luată de către Volodimir Zelenski, după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor cucerite la Rusia

După ce Vladimir Putin și camarila sa au anunțat că referendumul pentru anexarea Donbasului, Hersonului și Zaporojie reprezintă un mare succes, Volodimir Zelenski se vede nevoit să ia măsuri disperate.

29 sept. 2022, 21:11
Decizia luată de către Volodimir Zelenski, după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor cucerite la Rusia

Președintele de la Kiev a convocat joi seara, Consiliul de Securitate Națională și Apărare al țării, pentru o reuniune de urgență care va avea loc vineri, ziua în care liderul de la Kremlin va semna tratatele de anexare a celor patru regiuni aflate sub ocupație rusă.

„Preşedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru mâine o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. Ordinea de zi şi alte detalii vor fi anunţate ulterior”, a declarat pe Facebook un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Serhii Nikiforov, citat de Reuters.

Tot joi, Volodimir Zelenski a solicitat noi ajutoare din partea statelor membre NATO, pentru ca armata condusă de la Kiev să poată recupera teritoriile cucerite de către Vladimir Putin.

Într-o convorbire telefonică purtată anterior cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea unei „reacţii puternice” din partea comunităţii internaţionale faţă de aceste „acte ilegale” ale Moscovei.

Aceasta „subminează fundamentele dreptului internaţional”, a declarat ucraineanul, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Regiunile pe care Rusia vrea să le anexeze reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei sau circa 100.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă similară cu cea a unor ţări precum Ungaria sau Portugalia.

Oamenii lui Vladimir Putin au anunțat că orice atac asupra teritoriilor ucrainene încorporate în Federaţie va fi considerat un atac împotriva Rusiei, ceea ce îi va permite să recurgă la întregul arsenal aflat în dotarea sa, inclusiv la armele nucleare.

 

Mobilizare masivă în Rusia

 

În zilele următoare, Vladimir Putin ar putea participa chiar la un miting-concert în Piața Roșie, după referendumurile din Donbas, Herson și Zaporojie, așa cum s-a întâmplat la începutul conflictului cu Ucraina.

Oricum, se anunță mobilizare masivă în Rusia. În seara de vineri, 28 septembrie, străzile din centrul Moscovei vor fi blocate. Departamentul de Transport din Moscova a avertizat că traficul va fi blocat în centrul orașului de la ora 18:00. Restricțiile vor afecta mai multe străzi din Kitay-gorod și Zamoskvorechye.

Serviciul Federal de Gardă a atenționat că accesul la mausoleul lui Lenin din Piața Roșie va fi închis pe 29 și 30 septembrie.