Decizie ANAF. Ce trebuie să facă românii care stau mai mult de 6 luni în străinătate

Ministerul de Finante a publicat in Monitorul Oficial ordinul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice. Documentul ar fi trebuit publicat inca de la inceputul acestui an, pentru a se simplifica toate procedurile referitoare la obligatiile romanilor din straintate de a-si plati contributiile si taxele catre statul roman.

03 aug. 2016, 14:23

Documentul este deosebit de important din perspectiva persoanelor fizice, pentru cetateni romani ce calatoresc in strainatate si domiciliaza acolo sau pentru cetatenii straini, respectiv apatrizii, ce locuiesc in Romania o perioada mai lunga de timp, scrie hotnews.ro.

Citeşte şi Decizie fără precedent. Toată lumea este chemată la ANAF

Ei trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala intr-un stat, iar acel stat este indreptatit legal sa solicite plata impozitelor.

Articolul 59 din Codul Fiscal, prevede ca romanii care pleaca din tara pentru o perioada mai mare de 183 de zile au obligatia sa notifice ANF cu minim 30 de zile inainte de a pleca, pentru a se stabili rezidenta fiscala. Si strainii care intentioneaza sa ramana pe teritoriul tarii au aceeasi obligatie.