Decizie CEDO: Purtarea VĂLULUI INTEGRAL în Franţa este ILEGITIMĂ

Decizia de interzicere a vălului integral în Franţa este 'legitimă', a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a respins astfel sesizarea unei femei franceze adeptă a portului de niqab şi burqa, transmite AFP.

01 iul. 2014, 10:11
Decizie CEDO: Purtarea VĂLULUI INTEGRAL în Franţa este ILEGITIMĂ

CEDO a subliniat că ‘menţinerea condiţiilor ‘trăitului împreună’ este un obiectiv legitim’ al autorităţilor franceze, care dispun în acest sens de o ‘amplă marjă de apreciere’ şi că, prin urmare, legea votată la sfârşitul lui 2010 în Franţa nu este contrară Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Tânăra femeie, care nu şi-a divulgat numele, a sesizat CEDO în legătură cu această lege, care stipulează că ‘nimeni nu poate, în spaţiul public, să poarte o ţinută menită a-i ascunde privirea’, sub ameninţarea unei amenzi de 150 de euro.

Cabinetul de avocaţi din Birmingham (Marea Britanie) care a apărat interesele femeii a invocat nu mai puţin de şase articole ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în acest caz (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de gândire, de conştiinţă şi religioasă, libertatea de exprimare şi interzicerea discriminării).

Citeşte şi CEDO dă dreptate publicaţiei Paris Match în problema „copilului secret” al lui Albert al II-lea de Monaco

Guvernul francez a cerut la rândul său respingerea acestei solicitări. Reprezentanţii săi au subliniat că legea franceză nu vizează în mod specific portul vălului integral, ci ascunderea feţei prin orice mijloc în spaţiul public, inclusiv printr-o cagulă sau o cască de motociclist.