Decizie de ultimă oră în scandalul pe averea lui Dinu Patriciu. Ce măsură a luat văduva miliardarului

Văduva lui Dinu Patriciu şi fiicele vitrege ale acesteia au stat faţă în faţă, în urmă cu trei zile, în faţa judecătorilor, într-un dosar în care Dana Patriciu a cerut "executarea" fetelor.

08 iul. 2018, 06:49

Dana Patriciu urmează să depună la dosar un raport de expertiză, la cererea judecătorilor, cu ajutorul căruia speră să blocheze conturile fiicelor vitrege, în vederea executării silite – semn că văduva este dispusă să meargă până în pânzele albe pentru a pune mâna pe moştenirea lui Dinu Patriciu.

Citeşte şi Văduva lui Dinu Patriciu, executată silit de bănci

Următorul termen a fost stabilit de magistraţi pe 4 septembrie. Pentru a intra în posesia averii, văduva a solicitat instituirea unui sechestru judiciar asupra bunurilor moştenite de Ana şi Maria, precum şi de mama acestora, Sabina Patriciu. Conform legii, sechestrul judiciar este un mijloc legal prin care un creditor putea împiedica înstrăinarea sau degradarea, în timpul judecăţii, a averii debitorului sau a bunului urmărit prin proces, asigurând astfel executarea hotărârii viitoare. Pentru încuviinţarea sechestrului judiciar trebuie să existe un proces cu privire la proprietatea sau posesia unui lucru mobil sau imobil, ori la administrarea sau folosinţa lucrului comun, precum şi să se dovedească necesitatea măsurii pentru conservarea dreptului ce se valorifică prin acţiune, potrivit legeaz.net.

Pe lângă procesul cu ceilalţi moştenitori ai omului de afaceri – fiicele, fosta soţie şi Melanie Chen -, Dana Patriciu se judecă şi cu băncile care au susţinut financiar investiţiile milionarului. Una dintre cele mai cunoscute instituţii bancare încearcă de câţiva ani să execute silit averea familiei Patriciu după ce în 2010 a creditat Mic.ro – lanţul de magazine infiinţat de Dinu Patriciu, intrat în faliment – cu 19 milioane de euro. În paralel, la Tribunalul Bucureşti, societatea de leasing a aceleaşi bănci a dat-o în judecată pe Dana Patriciu, la mijloc fiind un contract în urma căruia Mic.ro a achiziţionat 131 de maşini ce au funcţionat ca magazile mobile.

Omul de afaceri a decedat pe 19 august 2014, la Londra, în urma unei infecţii pulmonare. Pe 3 august împlinise 64 de ani. De mai bine de doi ani se afla în proces cu Dana Patriciu, cea care în decembrie 2012 – la scurt timp după ce miliardarul fusese supus unui transplant de ficat – a cerut instanţei partajarea averii, evaluată la 2,3 miliarde de euro. Mai mult, femeia cu care Patriciu a format un cuplu timp de 20 de ani a cerut instanţei să constate că industriaşul nu mai era în toate minţile şi că ar fi fost mai bine ca ea să fie numită tutorele soţului ei. În primăvara anului următor, miliardarul a deschis un proces de divorţ, dar a murit înainte de a fi dată sentinţa.