Decizie definitivă a instanței supreme: fostul ministru PSD scapă de închisoare

Dan Șova, fost ministru PSD, scapă de închisoare. Avocații politicianului retras din spațiul public au obținut victoria în instanță.

01 mart. 2023, 19:07
Decizie definitivă a instanței supreme: fostul ministru PSD scapă de închisoare

Decizie în cazul lui Dan Șova, fostul ministru în Guvernul PSD. Fostul senator a fost condamnat definitv miercuri, 1 martie, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul „CET Govora”, după ce Curtea de Apel București îl condamnase la patru ani de închisoare cu executare.

Procesul fostului ministru Pentru Relația cu Parlamentul, respectiv al Transporturilor, face parte dintr-unul dintre multele dosare ce au fost rejudecate de la zero în urma unei decizii a Curții Constituționale privind completurile de judecători.

Dan Șova a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în noiembrie 2021, de Curtea de Apel București. În urma apelului, ICCJ a redus pedeapsa cu un an și a dispus suspendarea executării acesteia.

Iată decizia instanței:

„Înlătură dispoziţiile art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu privire la inculpatul Şova Dan Coman.

Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Şova Dan Coman de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare.

În baza art. 91 din Cpp dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului Şova Dan Coman, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condiţiile prevăzute de art. 92 din Codul penal”, este decizia dispusă miercuri de ICCJ.

 

Ce obligații are ministrul Dan Șova, în urma procesului

 

Dan Șova are de îndeplinit câteva obligații, în urma deciziei instanței. În perioada de supraveghere, acesta va trebui să se prezinte la programele de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune.

De asemenea, el va trebui să presteze muncă în folosul comunității, neplătită, pentru o perioadă de 120 de zile. Ministrul va trebui să se prezinte la muncă în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov sau la Centrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.

În cazul celuilalt inculpat din acest dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan, care avea o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, ICCJ a dispus încetarea procesului penal, pentru că faptele s-au prescris.

  • Dan Șova a fost senator de Olt în perioada 2008-2012 din partea PSD.
  • De asemenea, el a fost ministru pentru relația cu parlamentul în primul Guvern Ponta (6 august 2012-21 decembrie 2012), ministru delegat pentru proiecte de infrastructură în al doilea Guvern Ponta (21 decembrie 2012-5 martie 2014), ministru al Transporturilor în al treilea Guvern Ponta (5 martie 2014-24 iunie 2014).