Decizie fără precedent: Palestinienii NU mai au VOIE să CIRCULE în autobuze cu israelienii UPDATE

Palestinienilor li s-a interzis să circule în autobuzele în care circulă israelienii, începând de miercuri, a anunţat un responsabil al Ministerului Apărării.

20 mai 2015, 08:52
Decizie fără precedent: Palestinienii NU mai au VOIE să CIRCULE în autobuze cu israelienii UPDATE

Update 13:30 ‘Această propunere este inacceptabilă în opinia premierului Netanyahu. El a vorbit miercuri  dimineață cu ministrul apărării și s-a decis înghețarea acestei propuneri’, a declarat oficialitatea guvernamentală.

Update 13:27 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat, miercuri, suspendarea măsurii abia intrate în vigoare, ce le interzicea palestinienilor din Cisiordania care lucrează în Israel să se întoarcă acasă cu aceleași autobuze ca și israelienii, a anunțat un oficial guvernamental.

Palestinienii din Cisiordania nu mai au voie să călătorească împreună cu israelienii în mijloacele de transport în comun, începând de miercuri, potrivit unei măsuri controversate propusă de Ministerul Apărării. Potrivit ONG-ului „Pace, acum”, care se opune colonizării, aplicarea oficială a acestei măsuri este „fără precedent” de la începutul ocupaţiei în Cisiordania.

Măsura îi afectează serios pe palestinienii care muncesc în Israel şi folosesc autobuzele cu care fac naveta din Cisiordania. Mii de palestinieni angajaţi în Israel vor fi nevoiţi de acum încolo să treacă prin patru puncte de control pentru a ajunge în Israel, la locurile lor de muncă, atât la dus, cât şi la înapoierea în Cisiordania, când vor foosi autobuze palestiniene, şi nu israeliene, ca până acum, potrivit AFP care citând surse din Ministerul Apărării israelian, care nu au vrut să fie identificate.

Citeşte şi Decizie controversată: Israelul aprobă construirea a 900 de locuinţe pentru colonişti în Ierusalimul de Est

Potrivit radioului public israelian, noua măsură va fi „testată” timp de trei luni”, perioadă în cadrul căreia ministrul Apărării israelian, Moshe Yaalon, care se află la originea acestei decizii, „va trage concluziile din această experienţă”. Aceeaşi sursă mai estimează că noile dispoziţii vor permite „un control mai bun al palestinienilor care ies din Israel şi, totodată, reducerea pericolelor pentru securitate”.

Potrivit unui raport al Băncii Israelului, 92.000 de palestinieni sunt angajaţi la muncă în Israel, cu contrat legal, dar şi la negru.