Decizie fenomenală pentru consumatori. Ce se întâmplă cu legea bacșișului. Modelul european, aplicabil și în România

După 7 ani de la propunerea HORA cu privire la reglementarea bacșișului pe modelul european, mediul politic a răspuns pozitiv la o necesitate a mediului de afaceri. În cadrul întâlnirii Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din cadrul Camerei Deputaților, ce a avut loc astăzi, 8 noiembrie, s-a supus spre dezbatere și o lege de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, Ordonanță ce introduce noi reglementări legate și de fiscalizarea sumelor provenite din bacșiș.

08 nov. 2022, 19:55
Decizie fenomenală pentru consumatori. Ce se întâmplă cu legea bacșișului. Modelul european, aplicabil și în România

Ce se întâmplă cu legea bacșișului. Modelul european, aplicabil și în România

Ce se întâmplă cu legea bacșișului. Modelul european, aplicabil și în România. „Organizația HORA a susținut de la început această reglementare a veniturilor de tip bacșiș, în esență fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar și venituri mai mari la bugetul de stat. Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacșișul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. Astfel, acordarea bacșișul rămâne la latitudinea clientului, care are opțiunea de a plăti cash, card sau prin ordin de plată, în cazul facturilor, când și dacă dorește. Această reglementare oferă o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș, cash sau card, inclusiv în cazul plăților cu cardul.

În ultimii ani, acest subiect a fost adus de nenumărate ori, atât în discuție publică, în cadrul dialogurilor cu oficialitățile, cât și în mass-media, de fiecare dată toți participanții căzând de acord că este un pas firesc către o practică europeană, care numai în România nu era implementată până la această dată.

Organizația HORA salută această inițitivă, pe care nu o vede ca pe o măsură de supra impozitare, ci ca pe o măsură cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie.

Organiața HORA este vocea reprezentativă a industriei Horeca în România, ce depune eforturi constante pentru apărarea intereselor operatorilor din industriei, crearea unui mediu de afaceri propice dezvoltării și inițierea unor demersuri ce conduc la transparență în operațiuni și aliniere la cadrul legislativ din alte țări europene”, a spune Ion Biriș, președintele HORA.

Cine e Ion Biriș, președintele Hora

Ion Biriş a fost ales preşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, în 2021, cu mandat de doi ani. Ion Biriş este, împreună cu Pepe Berciu, fondator al Loft.

Organizația HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional. Este vocea industriei care se luptă pentru o legislație care să încurajeze și să susțină investițiile, reprezentând afacerile din întreg sectorul, de la restaurante, hoteluri, cafenele, până la baruri și companii de catering.