Decizie halucinantă în cazul angajatei CEC Bank, acuzată că a delapidat 1,5 milioane de euro. Vezi ce condamnare a primit

Una dintre cele două surori, foste angajate ale CEC Bank din Zlatna care au delapidat conturile clienţilor, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, de Tribunalul Alba. Elena Meteşan a efectuat deja mai bine de 1 an de zile de arest preventiv sau la domiciliu, astfel că nu ar mai avea mult timp de stat în penitenciar. Instanţa nu a admis peste 2 milioane de lei din prejudiciul calculat iniţial, astfel încât peste 100 de clienţi sunt în pericol să nu mai primească niciun leu.

22 nov. 2017, 09:25
Decizie halucinantă în cazul angajatei CEC Bank, acuzată că a delapidat 1,5 milioane de euro. Vezi ce condamnare a primit

Fosta angajată a agenţiei CEC Bank Zlatna, Elena Meteşan, acuzată de delapidare cu consecinţe deosebit de grave a fost condmanată la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost pronunţată luni, 20 noiembrie, la Tribunalul Alba. Instanţa a mai aprobat acţiunea civilă a băncii şi a decis să o oblige pe inculpată să plătească sumele de 4.227.940 de lei şi 236.981 de euro, sume achitate deja de către CEC către un număr de peste 160 de clienţi.

Prejudiciul iniţial reţinut de Parchet la momentul trimiterii în judecată a fost de 6.321.888 de lei şi 273.744 de euro. Prin urmare, instanţa a decis să nu recunoscă, la solicitarea reprezentanţilor băncii, sumele de 2.093.000 de lei şi 37.762 de euro. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, un număr de 129 de clienţi ai CEC Zlatna nu vor mai putea să îşi recupereze banii. Singura soluţie le-ar mai rămâne să deschidă procese civile împotriva băncii, în situaţia în care nu vor putea recupera nimic de la inculpata judecată în dosar. Instanţa a respins solicitarea procurorului care a dorit ca aceşti bani să fie confiscaţi de la Elena Meteşan.

„Din punctul nostru de vedere prejudiciul este cel reţinut în rechizitoriu. Doar aşa va exista garanţia că toţi oamenii îşi vor recupera banii. Astfel, vor rămâne oameni fără bani. Dacă se confiscă suma, nu avem de unde să plătim. Rămân nişte persoane care nu vor putea fi despăgubite”, a spus avocatul inculpatei la ultimul termen de judecată, potrivit gazetadebistrita.ro.

Reprezentanţii băncii au precizat că la momentul efectuării actelor de urmărire penală nu era finalizat controlul intern al băncii şi nu a putut fi calculat un prejudiciu cert. „La momentul respectiv am precizat că este vorba despre un prejudiciu estimativ. Suplimentarea prejudiciului nu este dovedită. Nu putem vorbi de un prejudiciu eventual ci de unul rezultat din evidenţa băncii”, a spus reprezentantul CEC Bank.

Pedeapsa este similară cu cea deciză prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în urmă cu un an de zile între Elena Meteşan şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Instanţele de judecată au respins acordul şi au decis că femeia trebuie judecată prin procedura normală. Meteşan a recunoscut faptele şi în noul dosar, iar instanţa a condamnat-o tot la 3 ani de închisoare cu executare. O amânare de un an de zile nejustificată, în condiţiile în care judecătorul a ajuns la aceeaşi concluzie ca şi procurorul în privinţa pedepsei.

Elena Meteşan este judecată în arest la domiciliu, măsură menţinută prin hotărârea Tribunalului. Femeia a efectuat deja mai bine de 1 an de zile de arest preventiv sau la domiciliu, astfel că nu ar mai avea mult timp de stat în penitenciar. Soluţia poate fi contestată la Curtea de Apel.