Decizie importantă pentru elevi! Școlile pun şi miercuri lacătul pe ușă din cauza gerului năprasnic. Ce se va întâmpla cu orele de curs pierdute

Condițiile meteo extreme au impus închiderea școlilor în mai multe județe din țară. Moldova este extrem de afectată de ninsori, viscol și ger, iar autoritățile au decis sistarea cursurilor. Iată ce se va întâmpla cu orele de curs pierdute.

09 ian. 2024, 20:37
Decizie importantă pentru elevi! Școlile pun şi miercuri lacătul pe ușă din cauza gerului năprasnic. Ce se va întâmpla cu orele de curs pierdute
Decizie importantă pentru elevi! Școlile pun lacătul pe ușă din cauza gerului năprasnic. Ce se va întâmpla cu orele de curs pierdute

UPDATE: Ministerul Educaţiei anunţă, marţi seară, că orele rămân suspendate şi miercuri în câteva şcoli din judeţele Brăila, Iaşi şi Neamţ.

”Ministerul Educaţiei a organizat astăzi o videoconferinţă la care au participat Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, Secretarul de Stat Ionel Florian Lixandru şi inspectorii şcolari generali, în contextul în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a fost suspendată activitatea cu prezenţă fizică în unităţi de învăţământ din mai multe judeţe”, a transmis, marţi seară, Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că, începând de miercuri, se vor relua cursurile cu prezenţă fizică în majoritatea şcolilor în care activitatea a fost suspendată.
”Măsura suspendării activităţii cu prezenţă fizică se menţine şi mâine, 10 ianuarie, în şcoli din următoarele judeţe:

•    Brăila: o unitate de învăţământ (structură), în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii
•    Iaşi: 8 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii

•    Neamţ: 2 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii”, a mai transmis ministerul.

Instituţia a precizat că recuperarea activităţii didactice pentru ziua de 9 ianuarie se va desfăşura în cadrul unui program stabilit la nivelul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ.

Gerul, ninsoarea și viscolul ne dau bătăi de cap. Școlile din mai multe județe au fost închise din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Aproape toată zona Moldovei se confruntă cu un cod galben de vreme rea, motiv pentru care autoritățile locale au decis sistarea cursurilor, urmând ca acestea să fie recuperate ulterior. Același lucur este valabil și peste Prut, în Republica Moldova, unde școlile rămân închise până în data de 11 ianuarie.

„Școlile cu activitate suspendată din cauza condițiilor meteo

Conform informărilor primite din teritoriu până în acest moment, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, astăzi, 9 ianuarie, este suspendată activitatea cu prezență fizică în unități de învățământ din mai multe județe, respectiv:

– Bacău: 3 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
– Botoșani: 4 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
– Brăila: 6 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
– Buzău: 2 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
– Galați: 7 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
– Iasi: toate unitățile de învățământ, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
– Neamț: 6 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
– Suceava: o unitate de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității.”

„Astazi, in cadrul sedintei a Comisiei pentru Situatii Exceptionale Chisinau, s-a decis:

1. Se sisteaza activitatea institutiilor educationale, scoli si gradinite, din Chisinau pe parcursul a doua zile, pana joi, 11 ianuarie.

2. Se sisteaza si activitatea institutiilor publice, cu exceptia celor implicate in deszapezire si inlaturarea ghetusului, celor din sanatate si aflate in serviciul persoanelor care se afla in situatii de risc.

3. Din cauza ca pe unele strazi se intervine a treia oara, s-a luat decizia ca pana la ora 16:00 sa fie sistat transportul public, cu exceptia celor cu scop tehnic de interventie. La ora 12:00 va fi organizata sedinta operativa unde se va raporta situatia actuala”, se arată în comunicat.

Citește și: Burse 2024. Ce elevi vor primi 2.500-6.000 de euro de la stat în acest an. Condiţiile pentru bursa gigant

Elevii din mai multe localități ale județului Bacău stau azi acasă, deoarece școlile lor au fost închise, din cauza ninsorii și gerului.

„Ținând cont de condițiile meteorologice nefavorabile, în vederea asigurării securității elevilor și preșcolarilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor de către conducerea anumitor unități de învățământ din judetul Bacău, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Bacău, pentru astăzi, 9 ianuarie 2024, după cum urmează:

1) Școala Gimnazială Filipești

2) Școala Gimnazială ,,Smaranda Apostoleanu” Colonești

3) Școala Gimnazială Cornii de Sus

4) Școala Gimnazială nr.1 Slobozia

5) Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Lipova

6) Școala Gimnazială Corbasca

7) Școala Gimnazială Oncești

8 ) Școala Gimnazială Călugăreni

9) Școala Gimnazială Vultureni

10) Școala Gimnazială ,,Constantin Moscu” Izvorul Berheciului

11) Școala Gimnazială ,,George Apostu” Stănișești

12) Școala Gimnazială ,,Gheorghe Avramescu” Prăjești

13) Școala Gimnazială Valea Seacă

14) Școala Gimnazială Orbeni

Recuperarea orelor se face conform deciziilor consiliilor de administrație ale școlilor”, precizează ISJ Bacău, într-un comunicat de presă.

Şcoli închise marți, în judeţul Iaşi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile
Decizia Comitetului Judențean vine în condiții de iarnă cu avertizări meteorologice de viscol și temperaturi scăzute, anunțate de Administrația Națională de Meteorologie pentru următoarele ore.

Județul Iași se află sub avertizare Cod Galben de ninsori și viscol din data de 7 ianuarie, ora 18, până în data de 9 ianuarie, ora 10.

„Astăzi au fost probleme mari atât în mediul urban, în municipiul Iași, dar și pe drumurile din județ. Din păcate, meteorologii ne-au anunțat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită. În plus, temperaturile vor scădea și mai mult. Urmează o perioadă geroasă.  Am văzut ce s-a întâmplat astăzi când orașul a fost paralizat în multe momente. Dacă pe străzile principale se circula cu greu, pe arterele secundare era aproape imposibil. Și în județ au fost probleme, fiind afectate foarte multe persoane care fac naveta, inclusiv cadre didactice.

De altfel, am discutat astăzi și cu reprezentanții sindicatelor din învățământ și mi-au confirmat problemele cauzate de zăpadă și viscol. Siguranța cetățenilor trebuie să primeze, iar în acest moment nici reprezentanții Primăriei Iași și nici cei ai Consiliului Județean nu pot garanta că marți se va putea circula în siguranță, că elevii nu vor îngheța prin stații sau în mijloace de transport blocate în zăpadă.

De aceea, s-a luat decizia ca școlile să suspende cursurile, cu recuperarea orelor, modul de recuperare urmând a fi decis la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași într-un comunicat emis luni seara.

Viscolul a pus stăpânire pe județ, iar unele școli vor rămâne închise astăzi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Potrivit Instituției Prefectului Buzău, elevii din trei școli buzoiene vor învăța on-line. Este vorba despre elevii școlilor din Balta Albă, Vâlcelele și C. A. Rosetti.

Citește și: Câți bani primește în plus la pensie un profesor care a muncit 44 de ani! Majorarea aduce schimbări uriașe pentru această categorie de români