Decizie istorică! BCE majorează dobânzile de referinţă pentru prima oară după un deceniu

BCE majorează dobânzile cu 0,50 puncte procentuale. Ultima dată BCE a majorat dobânzile în 2011, iar decizia a precipitat o recesiune în zona euro.

21 iul. 2022, 15:59
Decizie istorică! BCE majorează dobânzile de referinţă pentru prima oară după un deceniu

Banca Centrală Europeană a pus capăt joi epocii ratelor negative ale dobânzilor în zona euro cu o majorare peste așteptări de 0,50 puncte procentuale, semnalându-și hotărârea de a lupta împotriva inflației galopante și de a pune capăt unui deceniu de bani ușor accesibili în zona euro, potrivit Le Figaro.

BCE a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată din 2011 și a dezvăluit un nou program de achiziționare de obligațiuni pentru a ține sub control costurile de împrumut pentru cele mai îndatorate țări din zona euro.

Ratele românilor vor creşte din nou. Un nou record pentru indicele ROBOR

BCE a urcat rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 0%, în încercarea de a limita inflația record din zona euro.

De asemenea, BCE a majorat dobânda la licitațiile sale săptămânale și zilnice de numerar cu 50 de puncte de bază, până la 0,50% și, respectiv, 0,75%, și a semnalat că este probabil ca în acest an să aibă loc noi majorări ale celor trei rate.

„În cadrul următoarelor reuniuni ale Consiliului guvernatorilor, va fi oportună o nouă normalizare a ratelor dobânzilor”, a precizat BCE.

„Ieșirea din zona ratelor negative de dobândă permite Consiliului guvernatorilor să facă tranziția către o abordare de tip ședință cu ședință a deciziilor privind rata dobânzii.”

Premierul Ciucă anunţă austeritate. Guvernul trebuie să-şi reducă din cheltuieli cu 10%. Ce spune de raţionalizarea gazelor şi pensiile speciale
Rectificarea bugetară august 2022. Premierul Ciucă a anunţat de unde se vor face tăieri de buget
Rezerva Federală a SUA a crescut ratele dobânzilor începând din martie, iar intervalul de variație al dobânzilor federale, care se situează în prezent între 1,5 și 1,75%, ar putea fi majorat cu 75 de puncte de bază până la sfârșitul lunii iulie.

În zona euro, criza gazului complică sarcina BCE. Gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, a fost repornit joi, după zece zile de întreținere, dar cu un debit redus față de cel de dinaintea lucrărilor, care la rândul său reprezenta 40% din capacitate de la jumătatea lunii iunie.

O întrerupere completă a livrărilor de gaze de la Moscova ar duce zona euro în recesiune, iar o creștere rapidă a ratelor dobânzilor ar înrăutăți situația.