Decizie istorică: Maica Tereza va fi sanctificată în 2016

Maica Tereza, o călugăriţă care şi-a dedicat viaţa ajutării oamenilor săraci şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace, va fi sanctificată în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la 4 septembrie, a anunţat marţi Papa Francis, citat de Reuters.

15 mart. 2016, 11:41

În decembrie, Suveranul Pontif a deschis calea pentru sanctificarea Maicii Tereza, care a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani. Vaticanul a recunoscut că Maica Tereza a vindecat un brazilian cu mai multe tumori cerebrale, în 2008.

Tereza, care s-a născut din părinţi albanezi în 1910, în Macedonia de astăzi, a devenit cunoscută în întreaga lume pentru activitatea sa caritabilă.

Ea a fondat, în anii ’50,  împreună cu circa 20 de alte călugăriţe, organizaţia “Misionarii Carităţii”, pentru a ajuta săracii de pe străzile Calcuttei.Organizaţia s-a extins apoi în întreaga lume.

Maica Tereza a fost , însă, şi intens contestată, pentru că ar fi încercat să convertească la creştinism oameni de alte religii.

Francis a vrut ca sanctificarea călugăriţei să aibă loc cu ocazia “Jubileului Milostivirii”, care are loc anul acesta.

Conform regulilor Bisercii, trebuie să treacă cinci ani de la moartea unei persoane înainte să poată începe procedura de sanctificare.

În pofida reputaţiei de sfinţenie din timpul vieţii, procesul nu poate începe decât după moarte.

Papa are, însă, dreptul să demareze procesul mai devreme. Benedict, predecesorul Papei Francis, a făcut, de altfel, acest lucru în cazul Papei Ioan Paul al II-lea.

Pentru a deveni sfânt, o persoană trebuie să facă două minuni recunoscute de Vatican.