Decizie istorică: România va include trei sportive din Kenya în echipa națională pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Pentru prima dată în istoria atletismului, România va include trei sportive din Kenya în echipa națională pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Două dintre fete deja s-au calificat.

13 mai 2021, 23:23
Decizie istorică: România va include trei sportive din Kenya în echipa națională pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

În lumea atletismului din România a avut loc recent o premieră, când trei sportive din Kenya, Joan Chelimo (31 de ani), Stella Ruto (26 de ani) şi Delvine Meringor (29 de ani) au primit cetățenie română, și astfel ele au posibilitatea de a reprezenta România la competițiile naționale și internaționale, și chiar la Jocurile Olimpice.

Cele trei sportive, legitimate la clubul Steaua București, au depus jurământul de cetățenie în prezența preşedintelui Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea, a reprezentanţilor clubului Steaua Bucureşti şi a antrenorului Carol Şanta.

Cele trei românce și-au dovedit deja capacitățile sportive. Joan şi Delvine întrunesc baremul pentru proba de maraton de la Jocurile Olimpice, iar Stella își doreșete cel mai mult să participe la proba de 5.000 de metri sau la cea de 3.000 metri obstacole, notează Pro TV.

Mai rămâne ca Federaţia Internaţională de Atletism să confirme  Federaţiei Române de Atletism şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,c ă atletele sunt eligibile pentru ca acestea să poată participa la Jocurile Olimpice.

“Este un moment foarte important pentru atletism românesc. Arătăm tuturor că suntem o naţiune deschisă, cu o gândire europeană şi prin sosirea celor trei atlete întărim echipa României. Îmi doresc ca în 4-6 ani România să evolueze în Superliga Europei”, a declarat Florin Florea, preşedinte Federaţiei Române de Atletism.

Sportiva româncă din Kenya: Vreau să cuceresc cât mai multe medalii și să fac România mândră

Sportiva Joan Chelimo se declară extrem de entuziasmată pentru obținearea cetățeniei și dorește să câștige cât mai multe medalii pentru România.

“Sunt foarte fericită că am obţinut cetăţenia română. Vreau să cuceresc cât mai multe medalii, medalii la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale şi să fac România mândră”, afirmat atleta româncă, originară din Kenya.

Antrenorul Carol Şanta a afirmat că este bucuros că cele trei sportive talentate vor face parte din echipa României.

“Aştept acest moment de cinci ani. Am reuşit azi să aduc în România trei atlete foarte valoroase şi sper ca măcar una dintre ele să cucerească o medalie la Jocurile Olimpice. Îmi doresc să mă retrag după un astfel de moment”, a declarat antrenorul.

Prima competiție la care vor participa sprtivele va fi Campionatul Naţional de 5.000 şi 10.000 de metri, de la Piteşti.