Decizie-şoc: Partidul lui Erdogan cere anularea scrutinului din Istanbul

Partidul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a depus în mod oficial un recurs prin care cere organizarea unor noi alegeri municopale la Istanbul, unde opoziţia a obţinut o victorie în scrutinul de luna trecută potrivit unor rezultate în continuare provizorii.

17 apr. 2019, 07:25
Decizie-şoc: Partidul lui Erdogan cere anularea scrutinului din Istanbul

”Am venit să ne depunem recursul extraordinar prin care cerem anularea alegerilor la municipalitatea metropolitană a Istanbului şi organizarea unui nou scrutin”, a declarat marţi vicepreşedintele Partidul Justiţiei şi Dreptăţii (AKP, islamo-conservator, la putere) Ali Ihsan Yavuz.

Yavuz, care a făcut aceste declaraţii în faţa sediului Înaltului Comitet Electoral (YSK), la Ankara, a justificat acest demers afirmând că scrutinul a fost marcat de ”nereguli” şi a anunţat că AKP a furnizat ”trei valize pline cu documente” care-i susţin acuzaţiile, potrivit news.ro.

Citeşte şi Erdogan cere organizarea unui nou scrutin municipal la Istanbul. Sondajele de opinie îl dau perdant

Acest recurs extraordinar intervine la mai bine de două săptămâni după scrutinul municipal de la 31 mai şi în contextul în care operaţiuni de renumărare, în curs, la istanbul, sunt pe cale să fie finalizate.

Potrivit rezultatelor provizorii ale acestor alegeri municipale, AKP-ul lui Erdogan s-a clasat pe primul loc la nivel naţional, însă a suferit înfrângeri usturătoare, pierzând capitala Ankara şi cel mai important oraş din ţară, Istanbulul, pe fondul recesiunii economice, potrivit news.ro.

Refuzând să-şi recunoască înfrângerea la istanbul, Erdogan a denunţat ”nereguli” masive şi comise, în opinia sa, în mod ”organizat”.