Declaraţia papei Francisc care a uimit lumea

O declaraţie recentă a papei Francisc îl desparte pe acesta definitiv de ideile papei Benedict, cel puţin în ceea ce priveşte non-catolicii.  

23 mai 2013, 12:02
Declaraţia papei Francisc care a uimit lumea

Şi ateii sunt oameni buni, dacă fac bine, a declarat papa Francisc, rugând indivizii, indiferent de religie, să lucreze împreună, scrie The Guardian

Suveranul pontif a făcut această remarcă în timpul slujbei de dimineaţă, unde obişnuieşte să vorbească liber, fără comentarii pregătite înainte.

El a spus povestea unui catolic care a întrebat preotul dacă şi ateii sunt salvaţi de Isus. „Şi ei, toată lumea. Toţi avem datoria de a fi buni”, a spus preotul.

„Faceţi lucruri bune şi ne vom întâlni”, a spus preotul, ca un răspuns ipotetic la un comentariu ipotetic „dar eu nu cred, sunt ateu”.   

Dorinţa lui Francisc de a ajunge la atei este în contrast cu ideile predecesorului său, Benedict, care vedea în non-catolici, credincioşi de mâna a doua.

Fotografia care spune totul: Diferenţele dintre noul şi vechiul papă

De altfel, chiar de la numirea sa, suveranul pontif a fost un papă atipic. Noul Suveran Pontif este primul papă din America Latină, primul non-european pontif în peste 1.200 de ani, primul iezuit și primul care a ales numele de Francisc.

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio a spus că a fost inspirat să ia numele Sfântului Francisc de Assisi prin importanța pe care o acordă ajutorării celor săraci. Papa Francisc a mai declarat şi că ar vrea „o Biserică săracă, pentru săraci”.