Declaraţia pe propria răspundere s-a schimbat. Descarcă MODELUL valabil din această seară

Duminică intră în vigoare hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ca noutate, decizia Executivului prevede interzicerea deplasării în afara locuinței între orele 22:00 și 5:00, dar și limitarea cazării în mai multe destinații turistice.

14 mart. 2021, 10:26
Declaraţia pe propria răspundere s-a schimbat. Descarcă MODELUL valabil din această seară

Declaraţia pe propria răspundere

este obligatorie din această seară de la ora 22.00. Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Noua hotărâre de Guvern intră în vigoare în 14 martie.

În Hotărârea de Guvern se modifică intervalul orar în care este restricționată deplasarea în afara locuinței, urmând ca interdicția să fie valabilă între orele 22:00 și 05:00.

Diferența faţă de precedenta stare de alertă va fi ora de intrare în casă. Astfel, dacă nu vă aflați în case la ora 22:00, trebuie să prezentați fie declaraţia pe propria răspundere, care prevede anumite condiții de deplasare esențiale, fie adeverința de la angajator, dacă vă aflați pe drumul serviciu-domiciliu sau invers.

Model Declaraţia pe propria răspundere Ora 22

De asemenea, în aceeași hotărâre a CNSU s-a stabilit ca poliția locală să revină în coordonarea primăriilor, iar jandarmii să se reîntoarcă la paza obiectivelor. Măsurile au fost anunțate încă de marți, de ministrul de Interne.

EXCLUSIV Emilian Imbri: „De Paşti, o să facem ce am făcut şi anul trecut”. În 2020, era stare de urgenţă
Raed Arafat susține că este posibil ca numărul de cazuri de Covid-19 să mai crească în România, însă autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a împiedica un lockdown total. Șeful DSU a spus la Digi24 că în ceea ce privește Paștele de anul acesta, nimeni nu dorește limitarea drepturilor la activitatea religioasă, însă e devreme pentru a ști cum vor fi sărbătorile.

 

Adeverinta Angajator Ora 22

Până acum, interdicția de deplasare în afara locuinței este valabilă între orele 23:00 și 05:00.

Totodată, prin HG se limitează gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă:

  • în Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova;
    în Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita;
    Borșa și Cavnic din județul Maramureș;
    Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov;
    Sovata din județul Mureș;
    Vatra Dornei din județul Suceava;
    Voineasa din județul Vâlcea;
    Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș Severin;
    Arieșeni din județul Alba;
    Durău din județul Neamț;
    Novaci-Rânca din județul Gorj;
    Păltiniș din județul Sibiu;
    Stâna de Vale din județul Bihor;
    Straja din județul Hunedoara.

Arafat a afirmat că speră să nu fie cazul ca de Paşti să avem din nou măsuri restrictive dure, dar a explicat că este prea devreme pentru a putea oferi un răspuns în acest sens.

„Nu doreste nimeni sa limiteze accesul la procesiuni religioase. Noi speram ca situatia sa fie ok atunci si sa nu fie cazul, dar nimeni nu este clarvazator ca sa poata spune ce se va intampla peste doua luni.”, a spus Arafat.

În ce priveşte vestitul „paşaport de vaccinare”, Raed Araft este în asentimentul lui Florin Cîţu, declarând la rândul său că trebuie avut în vedere să nu se ajungă la măsuri discriminatorii, dar actul medical rămâne, astfel că în ţările care permit acest lucru, se poate intra cu adeverinţa de vaccinare, fără a mai sta în carantină.

„Iar aici am avut un punct de vedere, evitarea discriminarii. Dar am vorbit si de partea medicala, pentru ca sunt tari care au zis clar ca daca ai anticorpi, prin vaccinare sau prin trecere prin boala, nu mai stai in carantina. Sunt tari, chiar si noi practicam asta acum. Acest lucru poate fi aplicat si pe partea de turism. Sunt tari care probabil il vor aplica. E un aspect medical aici, nu am de ce sa te tin in carantina, daca ai fost vaccinat. Acum avem acea adeverinta de vaccinare, cu data cu tot. Este valabila si cand vii in Romania, ea este si in limba engleza, are un cod QR care poate fi verificat. Cei care ar vrea sa falsifice ar fi descoperit, pentru ca e greu sa falsifici codul QR.”, a încheiat medicul Raed Arafat.