Declarația SAF-T devine obligatorie pentru toate firmele din România. Costurile sunt de minimum 3.000 de euro

SAF-T este un standard internațional utilizat pentru transferul de date din evidența contabilă și fiscală a companiilor, fiind introdusă și în România pentru reducerea evaziunii fiscale. De anul viitor, toate firmele vor fi obligate să depună Declarația la ANAF, iar costurile nu sunt deloc mici.
Alina Costache
29 oct. 2024, 10:58
Declarația SAF-T devine obligatorie pentru toate firmele din România. Costurile sunt de minimum 3.000 de euro
Toate firmele din România vor fi obligate să depună declarația SAF-T

Declarația SAF-T poate fi generată dintr-un program de contabilitate și conține date extrase în mod automat, exportate și stocate într-un standard. Scopul raportării este, totodată, fiscal. Astfel, în cazul unui contril pentru o companie pentru o anumită perioadă, inspectorii ANAF verifică mult mai simplu această companie de la distanță, direct din sediile Fiscului, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul firmei. În această declarație se află toate informațiile necesare.

La noi în țară, declarația SAF-T a fost introdusă inițial pentru marile companii, în 2022. În 2023, contribuabilii mijlocii au fost obligați să depună declarațiile, iar începând cu 1 ianuarie 2025, toate firmele din România vor fi oblgate să depună această declarație.

Citește și: Declarația unică va fi trimisă de ANAF precompletată. Schimbări importante pentru PFA și cei care încasează bani din chirii

Tot ce trebuie să știi despre declarația SAF-T

Pentru depunerea declarațiilor SAF-T, există termene de transmitere, care depind de vextorul fiscal al fiecărei firme. Astfel, plătitorii de TVA lunar vor fi obligați să depună declarația în fiecare lună.

Plătitorii de TVa trimestrial o vor depune o dată pe trimestru, la fel și plătitorii de TVA la semestru sau anual. Termenul de depunere este ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.

Companiile trebuie să țină cont de două aspecte. Partea de active se transmite către ANAF atunci când se încheie anul fiscal. În cazul în care companiile au stocuri, acestea se transmit către ANAF numai la solicitarea inspectorilor fiscali, iar termenul nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice de la data solicitării.

Există și câteva excepții. De exemplu, nu sunt obligate să depună la ANAF acest SAF-T persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocați, societățile profesionale notariale și cabinetele individuale notariale, cabinetele individuale medicale, societățile profesionale de practicieni în insolvență, întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată, instituțiile publice, autoritățile administrative, persoanele juridice care utilizează informații clasificate.

Citește și: ANAF scoate sute de posturi la concurs. Se caută șoferi, electricieni și inspectori. Iată cum poți aplica

Pentru depunerea declarației, costurile pentru întreprinderile mijlocii și mari au fost de minimum 3.000 de euro, iar costurile pot ajunge la zeci de mii sau chiar sute de mii, în funcție de mărimea companiei.

Declarația SAF-T, care devine obligatorie de anul viitor, ar putea ajunge să fie mai ieftină dacă între timp s-au pus la punct o serie de aplicații online.

Există, totuși, o perioadă de grație de 6 luni pentru prima raportare. Dacă declarația trebuie depusă în ianuarie, atunci nu vor fi aplicate amenzi până după luna iunie. Pentru a doua raportare, perioada de grație este de 5 luni, 4 luni pentru a treia și 3 luni pentru a patra.

„Sfatul meu este să vă puneți de pe acum bani deoparte, să vă bugetați eventualele cheltuieli, pentru că nu va fi ieftină corectitudinea în afaceri anul viitor. Și să sperăm că, odată cu această declarație, statul va diminua semnificativ evaziunea fiscală și va avea încasări mai mari, nefiind astfel nevoie să mai pună taxe suplimentare pe umerii antreprenorilor”, recomandă consultantul fiscal Veronica Duțu, potrivit Profit.ro.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare