Declaraţia unică 2021. Care este plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale

Reprezentanţii ANAF au clarificat care este valoarea plafonului minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în anul 2021, în contextul în care avem oficial două niveluri ale salariului minim în luna ianuarie.

11 mart. 2021, 09:36
Declaraţia unică 2021. Care este plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale

Declaraţia unică 2021. Tot mai mulţi români se întreabă cât va fi plafonul în funcţie de care află dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională în 2021, în contextul în care în ianuarie avem două niveluri ale salariului minim.

Plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale este de 27.600 de lei în 2021, potrivit informaţiilor comunicate de ANAF pentru Economica.net.  Plafonul declaraţiei unice creşte odată cu majorarea salariului minim pe economie. Aceasta înseamnă că anual scade numărul oamenilor care au obligaţia să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii.

Declaraţia unică 2021. De ce este plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale

Pe de o parte, în ianuarie există oficial două niveluri ale salariului minim pe economie: 2.230 de lei brut de la 1 ianuarie până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie. Pe de altă parte, plafonul minim anual pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru veniturile extrasalariale din anul 2021 se stabileşte prin înmulţirea salariului minim în vigoare în 2021 cu 12 luni.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii ANAF au precizat că în acest an, la stabilirea plafonului minim aferent declaraţiei unice, se ia în calcul doar valoarea salariului minim de 2.300 de lei brut lunar, în vigoare începând cu 13 ianuarie.

„Pentru stabilirea de către contribuabili, în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, a contribuțiilor sociale datorate începând cu data de 1 ianuarie 2021, se utilizează salariul minim brut pe ţară aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv valoarea de 2.300 lei”, au răspuns oficialii ANAF, conform Economica.net.

Creşte plafonul aferent declaraţiei unice în 2021. Cum vă afectează această majorare

Asigurarea socială a oamenilor care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 27.600 de lei e opţională şi costă 6.900 de lei pentru tot anul 2021, dacă aleg să se asigure la nivelul salariului minim, notează sursa citată. Aceasta înseamnă creşterea cu 210 lei a sumei plătite ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii pentru tot anul 2021 faţă de nivelul anului trecut.

Asigurarea la sănătate a oamenilor care nu au venituri fiscalizate costă 1.380 de lei pentru tot anul 2021. În cazul oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon, valoarea asigurării la sănătate depinde de data la care trimit declaraţia unică la Fisc. Vom reveni cu detalii despre subiect într-un articol distinct.

Ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii şi/sau la sănătate, trebuie să trimiteţi declaraţia unică la Fisc, completată corect, urmând ca banii să-i plătiţi până la 25 mai 2022 inclusiv.

Citeşte şi: Declaraţia unică 2021. S-a schimbat data de depunere a formularului

Declaraţia unică pentru anul 2021 anul un formular nou.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.

În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, CAS şi CASS pentru banii încasaţi de la stat.

Citeşte şi: Declaraţia unică 2021. Schimbările anunţate de ANAF. Cum arată noul formular