Declaraţie de război. Bombardamentele ar putea începe în această noapte: „Vor fi lovituri dureroase, extrem de dureroase”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat duminică să provoace "lovituri foarte dureroase" grupării fundamentaliste palestiniene Hamas, după o recrudescenţă a violenţelor în Fâşia Gaza, controlată de această mişcare islamistă, potrivit AFP.

14 oct. 2018, 10:19

„Hamas, aparent, nu a înţeles mesajul: dacă nu-şi opreşte atacurile, acestea vor fi oprite într-un alt mod, sub forma de lovituri dureroase, extrem de dureroase”, a avertizat Netanyahu în cadrul unei şedinţe de guvern.

„Suntem foarte aproape de un alt tip de acţiune care cuprinde lovituri foarte dure. Dacă Hamas va da dovadă de inteligenţă, el va opri acum focul şi violenţele”, a adăugat premierul israelian.

Israelul şi-a suspendat deja vineri livrările de păcură către Fâşia Gaza în urma ciocnirilor care au costat viaţa a şapte palestinieni, livrări destinate să uşureze întrucâtva situaţia din teritoriul palestinian, aflat sub blocadă de peste 10 ani şi să atenueze luni de tensiuni.

Acordul obţinut de ONU şi susţinut de SUA prevedea livrarea a mii de litri de păcură plătită de Qatar în enclava palestiniană.

Dar ministrul apărării israelian, Avigdor Lieberman, a anunţat vineri încetarea „imediată” a acestor livrări, vitale pentru producţia de energie electrică, după ciocniri de-a lungul barierei de securitate între Fâşia Gaza şi Israel.

Sâmbătă, Lieberman a afirmat pe contul său de Twitter că livrările de carburant şi gaz în Fâşia Gaza nu se va relua decât în cazul „opririi totale a violenţelor, lansării de baloane incendiare (din Gaza spre Israel) şi a incendierii de pneuri în faţa localităţilor israeliene” vecine teritoriului palestinian.

Camioane tranzitând Israelul au livrat anterior, începând cu marţea trecută, sute de mii de litri de combustibil pentru singura centrală electrică din teritoriul situat între statul evreu, Egipt şi Marea Mediterană. Qatarul, susţinător de lungă durată al Hamasului, achită factura pentru acest combustibil (60 de milioane de dolari pe şase luni).

Scopul era ca palestinienii din Fâşia Gaza să poată avea curent mai mult de cele patru ore pe zi, atenuând în acelaşi timp tensiunile care ridică temeri privind un al patrulea război între Israel şi Hamas, după conflictele din 2008, 2012 şi 2014.