Declaraţii scandaloase la adresa migranţilor: INECAŢI-I sau TRIMITEŢI-I înapoi pe mare!

Secretarul de stat belgian pentru Azil şi Migraţie, Theo Francken, a avut, joi, o întrevedere cu omologii săi europeni în cadrul căreia a discutat despre criza migraţiei şi cu omologul său grec Ioannis Mouzalas. Acesta a dezvăluit la BBC discuţii dintr-o întrevedere neoficială la Consiliul JAI, de la Amsterdam, spunând că Theo Francken ar fi afirmat că refugiaţii ar putea fi retrimişi pe mare şi că nu îi pasă dacă aceştia s-ar putea îneca. 

26 feb. 2016, 09:29
Declaraţii scandaloase la adresa migranţilor: INECAŢI-I sau TRIMITEŢI-I înapoi pe mare!

Minstrul grec Ioannis Mouzalas a declarat la BBC că Theo Francken ar fi pledat, în cadul unei reuniuni neoficiale cu colegii săi europeni, în Amsterdam, pentru „trimiterea înapoi” pe mare a migranţilor care ajung în Grecia pe această cale şi că, mai mult de-atât, Francken ar fi făcut declaraţii scandaloase la adresa migranţilor.

„Trimiteţi-i înapoi, pe mare. Nu-mi pasă dacă se îneacă în mare!”, ar fi spus Francken, secretarul de stat pentru Azil şi Migraţie, potrivit lui Mouzalas care a apărut ulterior la BBC, după o reuniune neoficială din cadrul consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), relatând toate acestea.

Citeşte şi Ambarcaţiune cu migranţi scufundată în Grecia: 242 au fost salvaţi, 11 morţi

În ceea ce îl priveşte pe Francken, acesta a dezminţit informaţiile lui Mouzalas, spunând că omologul său elen ar fi recunoscut ulterior că şi-ar fi formulat greşit discursul, astfel încât s-a înţeles cu totul altceva din declaraţiile sale. „Nu am vrut deloc să spun că tu ai fi afirmat că aceste persoane (migranţii, n.r.) ar fi putut fi înecate în mare”, s-a scuzat Mouzalas faţă de Francken, scrie presa belgiană.

„Pentru mine, această chestiune este îngropată. Îl scuz”, a mai spus Francken, negând vehement că ar fi făcut asemenea declaraţii la adresa migranţilor sau că i-ar fi îndemnat pe miniştrii de Interne europeni să acţioneze în vreun fel împotriva migranţilor care vin în Europa din zone de conflict.