Declaraţiile premierului Poloniei făcute la Auschwitz atrag critici dure din partea politicienilor

Declarațiile făcute miercuri, la Auschwitz, de premierul Poloniei, Beata Szydlo, au suscitat critici dure din partea unor oameni politici polonezi, precum și din partea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a întrevăzut în acestea o justificare a poziției antiimigrație a guvernului de la Varșovia.

15 iun. 2017, 06:16
Declaraţiile premierului Poloniei făcute la Auschwitz atrag critici dure din partea politicienilor

„În epoca noastră tulbure, Auschwitz este o mare lecție că trebuie făcut totul pentru a apăra securitatea și viața cetățenilor”, a declarat Szydlo, care a asistat la ceremoniile de comemorare ocazionate de împlinirea a 77 de ani de la primul transport de prizonieri polonezi în lagărul de concentrare și exterminare nazist german Auschwitz-Birkenau.

„Astfel de cuvinte nu ar trebui să fie rostite în acest loc de un prim-ministru polonez”, a postat Donald Tusk pe contul său de Twitter în limba poloneză. „Prim-ministrul polonez a exploatat cruzimea de la Auschwitz pentru ca polonezii să se teamă de refugiați”, a afirmat Katarzyna Lubnauer, președinta grupului parlamentar Nowoczesna (liberal, de opoziție).

Președintele Asociației creștine a familiilor de la Auschwitz, Krzysztof Utkowski, citat de portalul WP.pl., a apreciat că declarația lui Szydlo reprezintă o „gafă monumentală”. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, s-a limitat să scrie pe Twitter: „Cel care are intenții rele poate să le găsească în fiecare declarație”.

Citeşte şi Autorităţile poloneze au arestat 11 persoane, după ce au protestat dezbrăcate la Auschwitz

El a propus detractorilor să judece în ansamblu discursul șefei guvernului, care a adus un omagiu victimelor de la Auschwitz și eroismului manifestat de polonezi. După avertismente zadarnice, Bruxellesul a lansat marți o procedură de infringement împotriva Poloniei, Ungariei și Republicii Cehe, pentru refuzul lor de a găzdui solicitanți de azil din Italia și Grecia.

Între 1940 și începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de oameni, între care un milion de evrei din diferite țări europene. În acest lagăr și-au găsit sfârșitul și circa 80.000 de polonezi neevrei, 25.000 de romi și 20.000 de soldați sovietici, înainte ca lagărul să fie eliberat de Armata Roșie în ianuarie 1945.