Declinul lui „Clocoteală”, ultimul lăutar al Iașiului. A cântat alături de nume sonore ale muzicii de petrecere, dar, după moartea soţiei, a ajuns într-un centru amenajat pentru oamenii străzii

Lăutarul ”Clocoteală” a cântat, zeci de ani, pentru personalităţi importante ale Iaşiului şi a ajuns să-i cunoască pe Nelu Ploieșteanu, Cornelia Catanga şi Gabi Luncă. Anul trecut, însă, soţia i-a murit de ciroză, iar viaţă lui ”Clocoteală” a luat-o pe o pantă descendentă abruptă.

21 ian. 2022, 11:51
Declinul lui „Clocoteală”, ultimul lăutar al Iașiului. A cântat alături de nume sonore ale muzicii de petrecere, dar, după moartea soţiei, a ajuns într-un centru amenajat pentru oamenii străzii

„Clocoteală”, ultimul lăutar al Iașiului, s-a născut într-o mahala din Podul Iloaiei şi a învățat după ureche să cânte la acordeon încă de la vârsta de 12 ani. Ionel Dura, pe numele său adevărat, a cântat prin toate localurile cu renume din Iași, din țară, ba chiar și din afara granițelor. A cunoscut lăutari de renume şi a câştigat o mulţime de bani.

Acum a ajuns la 71 de ani, iar necazurile l-au copleşit. A renunțat la acordeon şi trăieşte singur în centrul de tranzit amenajat la Baia Publică din Iaşi.

Eu m-am născut într-o mahala la Podul Iloaiei. Cânt de la vârsta de 12 ani la acordeon. Nu am școală, am cântat și voi cânta toată viața după ureche. Asta m-a și ajutat de-a lungul carierei să mă adaptez la toate stilurile muzicale care mi s-au cerut pe la nunți și petreceri. Cânt orice: lăutărească, muzică latino, tango argentinian, muzică grecească și multe altele. Nu am un stil preferat, însă sigur că am în repertoriul meu o melodie pentru fiecare suflet care îmi cere să îi cânt ceva“, a povestit Ionel Dura pentru bzi.ro.

„Clocoteală”, ultimul lăutar al Iașiului, câştiga într-o seară în care cânta la cârciumă cât câştiga în şase luni de muncă

În perioada de glorie, Ionel Dura era solicitat de nume mari din Iași. A cântat pe la toate cârciumile și localurile din oraș, apoi a trecut hotarele. A cântat pentru marinari, generali, oameni bogați, dar și oameni săraci. Clocoteală ştia câte o melodie pentru fiecare suflet. Veniturile sale într-o singură seară erau uriaşe: ajungea să câştige cât ar fi câştigat în jumătate de an de muncă.

Citeste si Imagini de noaptea minţii! Dubă care transportă cadavre de la morgă, folosită și pentru aprovizionarea unor restaurante fast-food

Am cântat cu Țuțu, fiul lui Ion Baciu. Am fost membru la orchestra de muzică populară Perinița. Am fost membru al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicanților din România. Am fost angajat și la orchestra de la Metalurgică. M-am întâlnit și am cântat la Regina lăutarilor, cu Gabi Luncă, Catanga și Nelu Ploieșteanu.

Pe lângă asta, noapte de noapte eram pe la Dunărea, pe la Cotnari, la Bolta Rece, la Vânătorul sau la Stejari. Erau multe seri când fugeam de la o nuntă la alta. Eu, la Metalurgica, aveam un salariu de 2.000 de lei. Asta calculat la banii de atunci. Într-o seară, la o petrecere, puteam să fac și 15.000 de lei. Am avut bani mulți, nu vreau să mint! Dar s-au dus! Le-am dat și copiilor… Uitați cum am ajuns!”, a povestit ”Clocoteală” pentru sursa citată.

A ajuns pe drumuri după ce le-a dat toţi banii copiilor

”Clocoteală” s-a însurat la 14 ani, potrivit cutumelor ţigăneşti. La 20 de ani avea deja patru copii: doi băieți și două fete. Acum, copiii sunt realizaţi prin străinătate. Lăutarul spune că ar putea oricând să meargă să locuiască la ei, dar nu vrea să le fie o povară. Soția lui a decedat anul trecut de ciroză, acesta fiind și momentul în care bărbatul a decăzut.

Am avut mulți bani… Ce pot să zic? Dar tot, absolut tot ce am avut le-am dat copiilor mei, că doar ei o să rămână după ce plec eu. Slavă Domnului că sunt sănătoși și sunt realizați în viață! Au plecat prin străinătate, au afaceri, mașini… au tot ce și-au dorit.

Eu aș putea să mă mut oricând la ei, dar nu vreau să îi deranjez. Eu mereu i-am lăsat să facă ce vor ei și să învețe din greșeli. Cât am putut, i-am ajutat. Acum, uitați-vă, am varice de la cât am stat în picioare! Acordeonul mi l-a furat cineva în gară. Oricum îmi pot lua altul oricând vreau. Am prieteni care mă sună să îmi dea acordeoane scumpe, doar ca să cânt în continuare.

Însă, anul trecut, când a murit soția mea, am trecut prin niște momente grele, care m-au adus în situația asta. În orice caz, când ies de aici, vreau să îmi iau un acordeon și să plec în Germania sau în Anglia ca să cânt din nou”, îşi dezvăluie ”Clocoteală” planurile.

Citeste si Românii vând pe internet bancnotele cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Cu cât poţi cumpăra bancnota de 20 de lei