Defecţiunile tehnice le-au pus la pământ: Avioanele Boeing 787 au fost interzise în toată lumea

După problemele tehnice semnalate în ultimele săptămâni la aparatele Dreamliner, avioanele Boeing 787 sunt acum interzise în toată lumea.

17 ian. 2013, 15:27
Defecţiunile tehnice le-au pus la pământ: Avioanele Boeing 787 au fost interzise în toată lumea

Astăzi, Europa a urmat exemplul Statelor Unite şi a interzis cursele operate cu aceste aeronave. La fel s-a întâmplat şi în Japonia, India şi Chile.

Decizia a fost luată după mai multe probleme tehnice ce au afectat acest tip de avion în ultimele săptămâni. Piloţii avioanelor Boeing 787 au semnalat mai multe nereguli, între care scurgeri de combustibil, un geam crăpat la cabina piloţilor, un scurtcircuit, probleme la acumulatori şi la sistemul de frânare.

În SUA, Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA)a cerut operatorilor să oprească zborurile Dreamliner până când se va dovedi că bateriile folosite la construcţia avioanelor sunt sigure. Decizia, anunţată miercuri noapte, reprezintă prima blocare la sol a unui întreg model de către agenţia americană în ultimii 34 de ani, scrie Financial Times.

„Probleme ale bateriilor au condus la eliberarea de electroliţi inflamabili, căldură şi fum în cazul a două avioane model 787.  Această situaţie, dacă nu este remediată, ar putea afecta sisteme şi structuri critice şi ar putea conduce la posibilitatea unui incendiu la sistemul electric”, a explicat FAA într-un comunicat.

Compania Boeing susţine însă că toate aeronavele sale sunt sigure.